Το διήμερο των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 ολοκληρώθηκε και το απόλαυσαν δεκάδες εκατομμύρια Έλληνες και ξένοι, μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, σε μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν με την ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη και κορυφώθηκαν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Κύμα μεψιμοιρίας

Δεν το χάρηκαν όμως όλοι. Μπορεί τα περισσότερα σχόλια εντός και εκτός Ελλάδας να ήταν από θετικά μέχρι διθυραμβικά. Μπορεί η ΕΡΤ να κατέγραψε το εντυπωσιακό ποσοστό 60% τηλεθέασης στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε ανάλογες τηλεοπτικές καλύψεις. Μπορεί να είδαμε σπάνιες εικόνες, όπως τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου να βουρκώνει στην κατάθεση στεφάνου, σε μια ξένη χώρα. Υπήρχε κι ένα κύμα μεμψιμοιρίας, γκρίνιας και μιζέριας, που απέπνεε μια σημαντική μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ίσως δεν μπορούσαν να αποδεχθούν ότι κάτι αισιόδοξο και όμορφο συνέβαινε στη χώρα στην περίοδο διακυβέρνησης κάποιου άλλου κόμματος, ακόμα και αν μιλάμε για τις εκδηλώσεις μιας ιστορικής επετείου. Ή από την άλλη ανήκουν ίσως στους «εθνοτερμίτες» που περιέγραφε μια γνωστή φωνή στα Παραπολιτικά 90,1 σήμερα το πρωί…

«Αερολογίες»... άκουσε η Μυρσίνη Ζορμπά

«Μετά το τέλος της παρέλασης και τον κενό νοήματος επίσημο εορτασμό με την ελεήμονα συνδρομή κάτι αγγαρεμένων ξένων επισήμων στον έρημο δημόσιο χώρο της πονεμένης και σε αποκλεισμό πόλης, μετά την ασημαντολογία και τιποτολογία των σχολιασμών της δημόσιας τηλεόρασης, μετά τις αερολογίες και τις αφόρητες κοινοτοπίες λόγων και χαιρετισμών, ας ξαναβρούμε το χιούμορ και την αλήθεια μας κι ας ξεχάσουμε γρήγορα όσα είδαμε», έγραψε η πρώην υπουργός πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Ζορμπά, που της έλειψε μάλλον το καλαίσθητο προσκύνημα του τότε Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στη θάλασσα της Σαλαμίνας, πάνω στο κόκκινο χαλί.

Η παρουσιάστρια του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαξεβάνης

Η Άννα Ελεφάντη, η επίσημη παρουσιάστρια των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε από την πλευρά της: «Όμορφη και παράξενη πατρίδα κιτς σε κατάντησαν», ενθυμούμενη προφανώς κι εκείνη με νοσταλγία τις γονυκλισίες στα μνημεία του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ή τα αρνιά και κοκορέτσια του Πάνου Καμμένου στο Γουδί την Κυριακή του Πάσχα το 2015. Στον άτυπο εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Βαξεβάνη, δεν άρεσε η περιγραφή της παρέλασης και αναπαρήγαγε ένα tweet που χλεύαζε τον Νίκο Αλιάγα για το σχόλιό του «επιβλητικός ήχος στους δρόμους της Αθήνας», σημειώνοντας ότι «ούτε ο Παττακός δεν θα έκανε τέτοιο σχόλιο».

Σχόλια και από Καρανίκα

Ο Νίκος Καρανίκας, πάλαι ποτέ σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού στο Μαξίμου, έγραψε σχετικά με τις σημαίες στο χώρο της μεγάλης παρέλασης ότι «το αυστηρό ύφος της συντεταγμένης σημαίας που αντικαθιστά το ελεύθερο υποκείμενο της δημοκρατίας κάνει την σημαία ένα φετίχ»! Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Αυγή, ενοχλήθηκε ακόμα και με το γεγονός ότι μια γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποφάσισε, για να τιμήσει κι εκείνη την επέτειο με το δικό της τρόπο, να παίξει από τα μεγάφωνα τον εθνικό ύμνο! «Μπέρδεψαν το σούπερ μάρκετ με στρατόπεδο - Ακούγεται ο εθνικός ύμνος και κάθονται προσοχή», σημείωσε η Αυγή. Τρικυμία εν κρανίω…

Τους έφταιξε και ο... Λαζάρου

Την Ντίνα Μπατζιά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την πείραξε ακόμα και το μενού του βραβευμένου Πειραιώτη σεφ, Λευτέρη Λαζάρου, στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο! «Κι αν επιμένει η μαμά σας για μπακαλιάρο, τουλάχιστον πείτε της να κάνει αφρό αλιάδας με κιμά βακαλάου "ξαπλωμενο" σε μπισκότο από αχινό. Μην είστε και απλυταρια και μπαναλ», έγραψε, κάνοντας τη δική της κατάθεση χολής και μιζέριας. Τα δικά του απωθημένα έβγαλε και ο Νίκος Σβέρκος, διευθυντής του site της Αυγής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν τα άλογα που συμμετείχαν στην παρέλαση προς τιμήν των ηρώων του ’21 έκαναν …την ανάγκη τους επί της Αμαλίας, ο Σβέρκος βρήκε ευκαιρία να γράψει κι εκείνος την πίκρα του: «Περηφάνεια για τα αλογάκια που αποπάτωσαν ατην ελληνική συνείδηση των δίποδων». Όπως έλεγε και το γνωστό πλέον χυδαίο σύνθημα, «όταν οι αντάρτες θα μπούνε στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται Πλατεία Κουφοντίνα». Μέχρι τότε, στην πλατεία Συντάγματος θα γίνονται κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου οι εθνικές παρελάσεις, με τα κάθε λογής στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να στάζουν χολή, κόμπλεξ και μιζέρια με τρόπο που μόνο εκείνοι μπορούν.