Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση της λεγόμενης επιχείρησης «Ελευθερία». Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσα εμβολιαστικά κέντρα έχει σήμερα η χώρα, πόσοι εμβολιασμοί γίνονται καθημερινά και πόσες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν πλέον στην επικράτεια.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, τα εμβολιαστικά κέντρα αυξήθηκαν σε 1.073 ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα ακόμα MEGA εμβολιαστικό κέντρο, στην Πάτρα. Μίλησε επίσης για την εκκίνηση προγραμματισμού ραντεβού και εμβολιασμού πλείστων ηλικιακών ομάδων (έως 50 ετών) και όλων των ευπαθών ομάδων, αλλά και για τη δυνατότητα από αύριο, 27/4, γρήγορου εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετώνε, ενώ από 21/4 έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης όλων των ηλικιών στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι ο Περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ. απένειμε στη χώρα τα εύσημα για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά και γενικότερα για τη διαχείριση της πανδημίας.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, με βάση την παρουσίαση του κ. Σκέρτσου, τα συνολικά κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 22η θέση στη Ε.Ε. των 27.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

1. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. ανά την επικράτεια έχουν αυξηθεί στις 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19 και 561 non-covid.

2. Η Ελλάδα σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), αναδεικνύεται εκ των κορυφαίων χωρών στην Ευρώπη όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

3. Δια ζώσης επαναλειτουργία Λυκείων από 12/4 με υποχρεωτικά 2 self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς και υγειονομικά πρωτόκολλα. Έναρξη διάθεσης των self test μέσω φαρμακείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και λειτουργία πλατφόρμας self-testing.gov.gr για την καταχώρηση αποτελεσμάτων.

4. Τέθηκε σε εφαρμογή το υποχρεωτικό μέτρο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self test) για υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.

5. Τέθηκε σε λειτουργία υπηρεσία εθελοντικής δήλωσης θετικού self-test στον Covid-19, με δυνατότητα πρόσθετου rapid test σε δημόσιες δομές.

6. Λειτούργησαν εκ νέου τα εμπορικά καταστήματα με τη μέθοδο click-away και click-in-shop με αποζημίωση ειδικού σκοπού (1.000 ευρώ-4.000 ευρώ αναλόγως του αριθμού υπαλλήλων), για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.