Τέλη Νοεμβρίου ήταν η τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη.

Τότε είχε επισκεφθεί δύο νοσοκομεία και δύο δομές υγείας της πόλης. Επακολούθησαν μερικές αραιές επισκέψεις υπουργών, ενώ ακόμα και όταν έγινε ο ανασχηματισμός οι υπουργικές περιοδείες ήταν σπάνιες. Μια επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα τήρησης των μέτρων, άλλη μία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, και η μικρή λίστα των υπουργικών επισκέψεων τελειώνει κάπου εκεί.

Δείγμα ότι η κυβέρνηση είχε βάλει φρένο στις υπουργικές μετακινήσεις; Μάλλον ναι. Αυτό φαίνεται να αλλάζει ριζικά, με τις επισκέψεις υπουργών να θυμίζουν περίοδο της ΔΕΘ προ κορονοϊού. Τότε που οι υπουργοί ανέβαιναν στην πόλη για να προετοιμάσουν την εκάστοτε πρωθυπουργική εμφάνιση στην Εκθεση.

Την αρχή έκαναν οι δύο γυναίκες υφυπουργοί (Σοφία Ζαχαράκη και Δόμνα Μιχαηλίδου) και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γ. Κωτσιόπουλος.

Ακολούθησε την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννης, ενώ αυτήν την εβδομάδα οι επισκέψεις είναι διπλές. Την Τρίτη, του υπουργού Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, που έκανε επίσκεψη σε φορείς αλλά και στον ΟΛΘ, και την Τετάρτη του Στ. Πέτσα, ο οποίος συνάντησε τους βασικούς αυτοδιοικητικούς παίκτες της Θεσσαλονίκης.

Οι υπουργικές επισκέψεις μόνο τυχαίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται, γιατί στο επίκεντρό τους τέθηκαν τα ζητήματα της επόμενης ημέρας από την πανδημία και της καθημερινότητας: πώς θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες του ΟΑΣΘ, πώς θα γίνει η εκκίνηση του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, τι θα γίνει με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, πώς θα υλοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και ποια έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι απαραίτητα για τους δήμους.

Με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, να παίρνει ο ίδιος τη σκυτάλη, επισκεπτόμενος την προηγούμενη εβδομάδα τη Θεσσαλονίκη, για να εγκαινιάσει, μαζί με τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, 18 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», μια δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» προς το ΕΣΥ, ενώ θα προεδρεύσει, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, και των περιφερειαρχών Απ. Τζιτζικώστα και Χρ. Μέτιου, σε σύσκεψη για την πορεία των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα.