Το 11μελές Ανώτατο Δικαστήριο-Εκλογοδικείο θα αποφασίσει στις 13 Μαΐου εάν θα παραμείνει πρώτος επιλαχών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ο Νίκος Ταχιάος ή θα υπάρξει ανατροπή και θα καταλάβει τη θέση του ο συνυποψήφιός του βουλευτής, Παναγιώτης Κοκκόρης.

Η επανακαταμέτρηση από την ειδική ομάδα του Εκλογοδικείου ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν σε πολλά σημεία την ένσταση του κ. Κοκκόρη ως προς τα λάθη και τις παραλείψεις των δικαστικών αντιπροσώπων. Ωστόσο, η εισήγηση της αρεοπαγίτου Διονυσίας Μπιτζούνη, την οποία υπέβαλε στις 14 Απριλίου, ως μέλος του 11μελούς Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Κι αυτό επειδή με τον νέο νόμο η άποψη του εισηγητή δεν έχει ισχύ προδικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η κ. Μπιτζούνη στην εισήγησή της εντοπίζει λάθη και παραλείψεις των δικαστικών αντιπροσώπων κατά την καταμέτρηση των σταυρών σε εκλογικά τμήματα της συμπρωτεύουσας. Το κατά πόσον, όμως, αυτά θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη διαμάχη Ταχιάου - Κοκκόρη και εάν θα το ανατρέψουν θα το αποφασίσει το Εκλογοδικείο.

Μεταξύ άλλων, στην εισήγησή της η κ. Μπιτζούνη αναγνωρίζει ότι 183 ψηφοδέλτια που κατακυρώθηκαν υπέρ Ταχιάου, σε συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, δεν φέρουν μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου, όπως θα έπρεπε. Παράλληλα, εντοπίζει ψηφοδέλτια όπου οι υπογραφές δίπλα από τους σταυρούς προτίμησης είναι διαφορετικές μεταξύ τους, ψηφοδέλτια όπου δεν αναγράφεται ολογράφως ο αριθμός των σταυρών και πολλά άλλα.

Η ανώτατη δικαστής αναφέρει επίσης ότι έχουν γίνει λάθη και στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της άλλης πλευράς. Εξετάζοντας την αντένσταση Ταχιάου, εντοπίζει πέντε σημεία με λάθη των δικαστικών αντιπροσώπων, που στέρησαν ψήφους και από αυτόν. Στο συμπέρασμά της η δικαστής δεν καταλήγει ευθέως για το εάν πρέπει να ανατραπεί ή όχι το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αφήνει το δικαστήριο να το κρίνει.

Για την ιστορία, ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Π. Κοκκόρης κατετάγη ένατος, με 13.321 σταυρούς, δηλαδή με μόλις 114 σταυρούς διαφορά από τον πρώτο επιλαχόντα, Νίκο Ταχιάο, ο οποίος συγκέντρωσε 13.435 σταυρούς.