Αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και το περίφημο τηλεοπτικό σποτ με τον Μωυσή περιλαμβάνει η νέα Έκθεση του State Department για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το σποτ με το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απόφαση χρηματοδότησης των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Στο συγκεκριμένο σποτ μία κοπέλα με έντονα ξανθά μαλλιά εικονιζόταν να λέει τις ειδήσεις, φορώντας μαύρες γόβες με τις οποίες περπατούσε πάνω σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ τα οποία έπεφταν από τον ουρανό.

Στην Έκθεση του State Departmet γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις που προκάλεσε το συγκεκριμένο σποτ από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με το τελευταίο να αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του: «Πώς ήταν δυνατόν ένα κόμμα αποφασισμένο να πολεμήσει ενάντια στον αντισημιτισμό να αναπαράγει αντισημιτικά στερεότυπα, συνδέοντας τον Μωυσή με χρήματα που πέφτουν από τον ουρανό;».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σποτ δεν αποσύρθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και η μοναδική αντίδραση «ήταν να χαρακτηρίσει το σημείο ως« σατιρικό ».

Διαβάστε τι αναφέρει η Έκθεση του State Department για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες

Στις 22 Ιουνίου, το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς) παρήγαγε μια τηλεοπτική διαφήμιση με τίτλο «Πόσο κοστίζει ο Μωυσής;». Η διαφήμιση επικρίνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποκαλώντας το «μάννα από τον ουρανό», εμπνευσμένο από τη βιβλική ιστορία του Μωυσή. Το ΚΙΣ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο) εξέδωσε δήλωση που ρωτούσε, «Πώς ήταν δυνατόν ένα κόμμα αποφασισμένο να πολεμήσει ενάντια στον αντισημιτισμό να αναπαράγει αντισημιτικά στερεότυπα, συνδέοντας τον Μωυσή με χρήματα που πέφτουν από τον ουρανό;». Το ΚΙΣ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι, παρά τις πολλές διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΗΕΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέσυρε το τηλεοπτικό του μήνυμα. Το ΚΙΣ είπε ότι «η μόνη αντίδραση της ΣΥΡΙΖΑ ήταν να χαρακτηρίσει το σημείο ως«σατιρικό».

Δείτε το σποτ το οποίο δεν αποσύρθηκε