Με συγκέντρωση και ομιλία στο Σύνταγμα το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία και παράλληλα θα κορυφώσει την επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η απόφαση για την συγκέντρωση ελήφθη την Τετάρτη το μεσημέρι μετά από προβληματισμό αρκετών ημέρων. Στόχος είναι να γίνει μία επίδειξη αυτοπεποίθησης και ισχύος από τον πρωθυπουργό ο οποίος δέχεται κριτική ότι έκανε μία προστατευμένη και κλείστη προεκλογική εκστρατεία αποφεύγοντας τους πολίτες και τους δημοσιογράφους. Καθώς όμως την προηγούμενη ημέρα θα κάνει συγκέντρωση ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ομονοίας είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των συγκρίσεων. Προς τούτο έχει επιστρατευθεί ό,τι ακόμη υπάρχει από τον κομματικό μηχανισμό. 

Τα μεσαία κομματικά στελέχη πάντως δεν έδειχναν χθες ενθουσιασμένα από την προοπτική να «κουβαλάνε» κόσμο με σημαίες στο Σύνταγμα, ενώ θεωρείται ότι για μία ακόμη φορά το βάρος θα σηκώσει η ΟΝΝΕΔ. 

Στην πολιτική του ομιλία ο κ. Σαμαράς θα κλιμακώσει την ρητορική του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλέξη Τσίπρα με όλες τις κατηγορίες που του έχει αποδώσει μέχρι τώρα και κυρίως ότι επιχειρεί να βυθίσει ξανά την χώρα στην κρίση γιατί χωρίς την κρίση και τα μνημόνια δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικά. Φυσικά θα βάλλει και το κεντρικό δίλημμα που θα είναι «κυβερνητική σταθερότητα για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια και ανάπτυξη ή πολιτική ανωμαλία με επιστροφή στην κρίση και περιπέτεια με άγνωστη έκβαση». Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει τις βασικές του υποσχέσεις για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και βιωσιμότητα του χρέους και θα ζητήσει από τους πολίτες να να μην επιτρέψουν την επιστροφή της χώρας στο παρελθόν. 

Από χθες όμως η ηγεσία της ΝΔ έδειξε τις προθέσεις της για σκληρό ροκ στο κλείσιμο αυτής της προεκλογικής περιόδου με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα ανοικτά θέματα, από την εκλογική του διακήρυξη την οποία επιχείρησε να αποδομήσει μέχρι την κατηγορία για φλερτ στελεχών του με την Χρυσή Αυγή προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της στον δεύτερο γύρο των αυτοδικοικητικών εκλογών. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το τοπίο ακόμη είναι θολό και δεν κρύβει ότι φοβάται την χαλαρή ψήφο και την αποχή. Με την πόλωση των τελευταίων ημέρων στοχεύει να αυξήσει την συσπείρωση και να αγγίξει τον κομματικό πατριωτισμό των γαλάζιων ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει μία δήλωση του κ. Κώστα Καραμανλή έστω και την τελευταία στιγμή αφού η διαρροή κύκλων ανήμερα της εορτής του πρώην πρωθυπουργού δεν ικανοποιεί την ηγεσία. 

Οι τόνοι πάντως άνεβηκαν χθες με τις επιθέσεις Μαξίμου και λεωφόρου Συγγρού εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «για προσκλητήριο και χαριεντίσματα με την Χρυσή Αυγή» που βασίστηκαν στην ανοικτή επιστολή Χρυσαυγίτη Χρήστου Γούδη προς τον κ. Σακελλαρίδη. 

Την ηγεσία της ΝΔ έχει ανησυχήσει η αντοχή που επέδειξε η Χρυσή Αυγή στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το ενδεχόμενο όχι απλώς να έλθει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές -που θεωρείται βέβαιο- αλλά και να βγει σημαντικά ενισχυμένη. 

Ο πρωθυπουργός πάντως από την Κρήτη όπου παραβρέθηκε στην επέτειο της ιστορικής μάχης καταφέρθηκε εναντίον του νεοναζιστικού φαινομένου. «Σε αυτή την γη, ο φασισμός δεν πιάνει» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αίμα, θυσίες και ιστορική μνήμη, προσβάλλονται βάναυσα από εκείνους που φέρουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού, από αυτούς, που ξεπροβάλλουν ως αποκρουστικά φαντάσματα για να μας θυμίσουν ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν σταματά ποτέ.  Απ’ αυτούς που θαυμάζουν σήμερα τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε η Ελλάδα. Τους χειρότερους δήμιους που γνώρισε ο Ελληνισμός».