Σε διάταξη μάχης βρίσκονται οι στρατοί στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας, την έναρξη της οποίας ουσιαστικά «σφύριξε» η Φώφη Γεννηματά με την ατάκα της «ναι, θα είμαι εδώ», όταν ρωτήθηκε για το αν θα είναι υποψήφια.

Έως τώρα έχουμε τις δεδομένες υποψηφιότητες Γεννηματά και Λοβέρδου, τη βέβαιη υποψηφιότητα Ανδρουλάκη και το ενδεχόμενο των υποψηφιοτήτων του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Καστανίδη. Η πιο συμπαγής ομάδα είναι αυτή της Φώφης Γεννηματά.

Η ομάδα της Φώφης Γεννηματά

Η πρόεδρος του κόμματος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των οργανώσεων του κόμματος. Κεντρικό ρόλο έχουν ο διευθυντής του γραφείου της Μανώλης Όθωνας, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και η έμπειρη στα οργανωτικά, Τόνια Αντωνίου. Πέριξ της προέδρου, συνασπίζεται ένας μεγάλος πυρήνας ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσούρας. Σε στρατηγικό επίπεδο κομβικός είναι ο ρόλος του πρώην υπουργού Χρήστου Πρωτόπαπα, ενώ σε επίπεδο νεολαίας ισχυρή είναι η συμμαχία με τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον εκπρόσωπο τύπου, Παύλο Χρηστίδη, τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παντελή Καμά. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας η Φώφη έχει μαζί της τον Μιχάλη Κατρίνη, τον Βασίλη Κεγκέρογλου, την Ευαγγελία Λιακούλη, τον Χρήστο Γκόγκα. Κοντά στην κ. Γεννηματά είναι πιθανό να βρεθούν οι βουλευτές Γιώργος Μουλκιώτης, Αχμέτ και Μπαράν και ενδεχομένως ο Χάρης Καστανίδης, αν δεν είναι υποψήφιος.

Η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της εμπειρίας που απέκτησε το 2017, όπως επίσης και το γεγονός ότι έχει κάνει δυο πανελλαδικές εκλογικές καμπάνιες, το 2014 και το 2019, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η πιο ισχυρή συμμαχία του κ. Ανδρουλάκη είναι αυτή με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Στο πλευρό του είναι ο βουλευτής Γιώργος Φραγκίδης, ενώ διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Μπιάγκης, ο οποίος τον είχε στηρίξει στις εκλογές του 2017. Τα κεντρικά πρόσωπα στο επιτελείο του είναι ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γρηγόρης Φελώνης. Δυνατά στηρίζουν την υποψηφιότητά του ο πρώην υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, οι πρώην βουλευτές Βαγγέλης Αργύρης, Θανάσης Χαντάβας, καθώς και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως η Νανά Βρυώνη, ο Αντώνης Σαουλίδης, ο Κώστας Πετρίδης κ.α.

Η ομάδα του Ανδρέα Λοβέρδου


Από το στρατηγείο του στην Ακαδημίας οργανώνει την υποψηφιότητά του εδώ και αρκετούς μήνες ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η πλέον ηχηρή στήριξη που λαμβάνει είναι αυτή της ευρωβουλευτίνας Εύας Καϊλή, αλλά και των βουλευτών Χαράς Κεφαλίδου και Δημήτρη Κωνσταντόπουλου. Συνομιλεί με αρκετούς βουλευτές, μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Αρβανιτίδης. Σε οργανωτικό επίπεδο την καμπάνια «τρέχουν» ο προερχόμενος από την νεολαία της ΠΑΣΠ, Χαράλαμπος Βαρδίκος, γιός του πρώην βουλευτή Σάμου, Πυθαγόρα Βαρδίκου, ο Βασίλης Χρήστου κ.α. Ο πρώην υπουργός χτίζει σταδιακά συμμαχίες με προσωπικότητες και παράγοντες του χώρου, όπως ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Γιάννης Δατσέρης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σταύρος Κωνσταντινίδης, ο προερχόμενος από το Ποτάμι, Νότης Παρασκευόπουλος, ο Σπύρος Καρανικόλας κ.α. Επιπλέον, πρόσωπα από το παλιό «βενιζελικό μπλοκ» φαίνεται να είναι κοντά του.