Είχε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία η πρόσφατη ολιγόωρη περιοδεία του Kυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Κατ’ αρχάς, ήταν η δεύτερη μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, κάτι που μόνο τυχαίο δεν ήταν. Γιατί στο επίκεντρο και των δύο περιοδειών υπήρχαν έργα ουσίας: στην πρώτη, η εξασφάλιση δύο οδικών αξόνων για τη Βόρεια Ελλάδα και στη δεύτερη, τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων που ανακαίνισε η Fraport σε όλη τη χώρα.

Επίσης, είχε νέα στοιχεία, όπως η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη σε μια περιοχή όπου τα εκλογικά νούμερα της Ν.Δ. δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα υψηλά, όπως είναι η Καλαμαριά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πήγε εκεί σε μια ημέρα που εορταζόταν η επέτειος του ποντιακού Ελληνισμού. Κρατήστε εδώ ότι ίσως ήταν και η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που ο πρωθυπουργός αναμείχθηκε τόσο πολύ με τον κόσμο, στέλνοντας το προσεκτικό μήνυμα περί της κανονικότητας που επιστρέφει.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα αρχαία της οδού Βενιζέλου. Εκεί πήγε μόνος του, συνοδευόμενος μόνο από τους γενικούς γραμματείς Υποδομών και Πολιτισμού, Γ. Καραγιάννη και Γ. Διδασκάλου, αντίστοιχα, και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., Ν. Ταχιάο. Η επίσκεψη έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Είχε προηγηθεί η οριακή μεν (13-12), οριστική δε απόφαση του ΣτΕ, που άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν η απόσπαση και η επανατοποθέτηση των αρχαίων της Βενιζέλου.

Αυτό είχε προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση και είχε αμφισβητηθεί έντονα από κινήσεις πολιτών, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη. Την απόφαση του ΣτΕ ακολούθησε επιστολή 60 πανεπιστημιακών, που ζητούσαν από τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει τη λύση που επιλέχθηκε, αλλά και ένα μπαράζ δηλώσεων, καθώς και προαναγγελίες διαμαρτυριών κατά της απόφασης.

Έτσι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει αυτοψία, για να έχει ο ίδιος εικόνα του όλου εγχειρήματος. Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στα αρχαία της Βενιζέλου; Το μήνυμα περί πλήρους στήριξής του στη γραμμή που έχει χαράξει από την αρχή για το μετρό και ειδικότερα για τα αρχαία της Βενιζέλου, έτσι ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί στην ώρα του, δηλαδή εντός του 2023.