Για τα εσωκομματικά του ΚΙΝ.ΑΛ. ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του, αν και έχει αποκρυσταλλωμένες ιδέες. Κανείς δεν ξεχνάει εξάλλου παλιότερη παρέμβασή του, με την οποία είχε επιτεθεί στη Φώφη Γεννηματά για την ακολουθούμενη φιλοΣΥΡΙΖΑϊκή της στροφή.

Παρά ταύτα, ως προς το εργασιακό νομοσχέδιο, ο πάντοτε καλά ενημερωμένος για τα γερμανικά δεδομένα πολιτικός θυμίζει πως αντίστοιχες με του νομοσχεδίου που έρχεται στη Βουλή μέριμνες είχε η περίφημη Ατζέντα 2010, που το δίδυμο SPD - Πρασίνων είχε φέρει.

Τότε, οι εμβληματικές φυσιογνωμίες της συγκυβέρνησης, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Γιόσκα Φίσερ, είχαν εισαγάγει αντίστοιχες ρυθμίσεις, που στρέφονταν κατά των συνδικάτων, με αποτέλεσμα την απογείωση της γερμανικής οικονομίας και την παραίτηση του επονομαζόμενου και ως «Τσοχατζόπουλου της Γερμανίας», υπερυπουργού Οσκαρ Λαφοντέν.

«Επρόκειτο για πολιτική αφύπνισης της γερμανικής οικονομίας, την οποία αργότερα αξιοποίησε στο έπακρο η Μέρκελ, για να στήσει την κυριαρχία της οικονομίας της σε όλη την Ευρώπη», λένε πολιτικοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού, αποδίδοντας εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και απομακρυνόμενοι από τις αριστερίστικες κραυγές –όπως οι ίδιοι τις αναφέρουν– του ΚΙΝ.ΑΛ. σήμερα.