Ως αντιπολιτευτικό «όπλο» επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα δάνεια των κομμάτων, ωστόσο, πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου συμβουλεύουν τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει… μικρό καλάθι.

Μπορεί στην Βουλή και στον δημόσιο πολιτικό διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεσπαθώνει εναντίον των κομμάτων για τα δάνεια, όμως το σχέδιό του φαίνεται ότι έχει πολλές αδυναμίες.

Πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ με την τελευταία δόση κρατικής επιχορήγησης και κάποια υπόλοιπα σε τραπεζικά διαθέσιμα που είχε αποπλήρωσε τις οφειλές του προς τις τράπεζες. Ο στόχος ήταν  σύμφωνα με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να μην έχουν μπλεξίματα με τις τράπεζες, αφετέρου να αξιοποιούν πολιτικά το πάγιο θέμα των δανειοδοτήσεων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 Ωστόσο στην Κουμουνδούρου υπάρχει πάντα ο φόβος του παθήματος του ΠΑΣΟΚ, όπου έχει δανειακές υποχρεώσεις κόμματος του 44% με επιχορήγηση του 7% έτσι στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα φτάνουν εισηγήσεις για άμεσες περικοπές όπως να ξενοικιαστεί το κτήριο της οδού Λεωνίδου στο Μεταξουργείο και να περιοριστούν οι κομματικές δραστηριότητες στο κτήριο της πλατείας Κουμουνδούρου, αλλά και να μην επεκταθεί το κόμμα σε άλλα κτήρια, όπως υπήρχαν εισηγήσεις για τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και να υπάρξει περιορισμός στο μπάτζετ των κομματικών media (ΑΥΓΗ, Στο Κόκκκινο κλπ),  καθώς το τελευταίο διάστημα έχει πάρει την ανιούσα.

 Οι συγκρούσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοθεί σε μια σειρά από συγκρούσεις για το θέμα των δανείων. Πρόσφατα, πρωταγωνίστρια ήταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που «σφάχτηκε» στη Βουλή με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ.

«Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο δεν απεμπολεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, αλλά τις έχει αναλάβει. Γι' αυτό, στο πλαίσιο του πολιτικού σχήματος με το οποίο κατήλθαμε στις προηγούμενες εκλογές, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, και που με βάση αυτό έχουμε τη χρηματοδότηση από το κράτος, το σύνολο του ποσού, από την κρατική ενίσχυση που κατευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, πηγαίνει έναντι των δανειακών οφειλών μας», είπε εκ προοιμίου ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει και αποδεικνύει την πολιτική μας βούληση, σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο παρελθόν».

Τα όσα είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου προκάλεσαν την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

 « Οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν είχαμε ποτέ ευθύνη για τα οικονομικά και το ξέρει ο κ. Κεγκέρογλου. Δημιουργεί απλώς εντυπώσεις, και το ξέρει πάρα πολύ καλά. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο επί αυτού και δεν συνηθίζω να μιλάω αρνητικά για ένα κόμμα που στο κάτω κάτω το υπηρέτησα από 17 χρόνων» είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.