Κάποτε, σε ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η πλειονότητα των μελών του οργάνου πήρε μια απόφαση κόντρα στην εισήγηση του Αλ. Τσίπρα και αυτός, θυμωμένος, ανέβηκε ξανά στο βήμα, προκειμένου να τους μαλώσει, λέγοντας: «Σύντροφοι, δεν καταλάβατε καλά και γι’ αυτό ξαναψηφίστε».

Για όσους δεν θυμούνται, το θέμα που συζητούσαν και αποτελούσε πεδίο διχογνωμίας σχετιζόταν με το ύψος της ποσόστωσης για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Τι και αν οι σύντροφοί του ήξεραν καλά τι τους γινόταν; Εντούτοις, επειδή η απόφασή τους δεν άρεσε στον Αλ. Τσίπρα, αυτός πήρε ανάποδες και τους είπε «ξαναψηφίστε» μέχρι να βγει αυτό που τους εισηγήθηκε. Ετσι κι έγινε στο τέλος.

Η ιστορία αυτή είναι εξόχως διδακτική και οδηγός για πολλές ακόμα περιπτώσεις όπου ο Αλ. Τσίπρας, όταν κάτι δεν ταιριάζει με τη δική του αλήθεια ή θέση, επιχειρεί να το αλλάξει. Και όταν έκανε το δημοψήφισμα, πάλι βγήκε από πάνω, λέγοντας στον κόσμο που ψήφισε «όχι» ότι δεν κατάλαβε πως αυτός εννοούσε «ναι». Θύματα αυτής της πρακτικής δεν είναι μόνο τα «γεγονότα», αλλά και τα πρόσωπα. Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρο στο επάγγελμα, τον Σπ. Λάππα.

Ο άνθρωπος αυτός όσες φορές πήρε θέση κόντρα στη θέληση του αρχηγού το πλήρωσε. Δεν άρεσε στον Τσίπρα η στάση του στην Προανακριτική για τη Νovartis, τον «έφαγε» από υπεύθυνο του Τομέα Δικαιοσύνης. Δεν άρεσε στον Τσίπρα η στάση του στην Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής, έστειλε στη θέση του τον Πολάκη.