"Πρόεδρε, πρόσεχε τους ΠΑΣΟΚους. Τους στηρίξαμε παντού και δεν μας στήριξαν πουθενά". Μεσάνυχτα Κυριακής, στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού. Ο Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται ικανοποιημένος για τις «γαλάζιες σημαίες» στον Δήμο Ηρακλείου και στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και του Αιγαίου (Βορείου-Νοτίου), αλλά συνοφρυώνεται όταν ακούει τις δυνατές φωνές αγανάκτησης των στελεχών του. 

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων που ακολούθησε εκείνη την ώρα στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. προέκυψε ότι στην περιφέρεια και στους περισσότερους δήμους των Ιονίων Νήσων το ΠΑΣΟΚ συνέπραξε με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέλεξε περιφερειάρχη τον Θ. Γαλιατσάτο και δήμαρχο Κέρκυρας τον Κ. Νικολούζο -αμφότεροι με κομματικό χρίσμα από τον Αλ. Τσίπρα. 

Η «βεντάλια» άρχισε να ανοίγει όσο περνούσαν οι ώρες, καθώς δεν ήταν μόνον η Α. Γκερέκου που έστειλε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, προφανώς υπό την καθοδήγηση του Ευ. Βενιζέλου. Ο Αντ. Σαμαράς, έχοντας βάλει τα σχετικά «σημάδια» του στον χάρτη, είδε πως η Χαριλάου Τρικούπη ενήργησε βάσει σχεδίου για την προσωπική του αποδόμηση, καθώς περισσότερο από όλους βλήθηκαν οι υποψήφιοι της αποκλειστικής του επιλογής και παλαιοί πολιτικοί-προσωπικοί του φίλοι. 

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η Χρ. Καλογήρου εξελέγη στον δεύτερο γύρο από τις ψήφους του παλαιού βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, όπως προκύπτει από τους συγκριτικούς πίνακες των δύο Κυριακών. Στη Δυτ. Μακεδονία, ο Θ. Μουμουλίδης του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε άπαντες στον παλαιό συνεργάτη του Π. Κουκουλόπουλου, Θ. Καρυπίδη, ο οποίος πήρε την Περιφέρεια από τον Νεοδημοκράτη Γ. Δακή. Στην Αν. Μακεδονία, το παιχνίδι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο σκοτεινό που εάν δεν υπήρχαν μαζικές μετακινήσεις από Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις, τότε θα κυριαρχούσαν οι μουσουλμάνοι. Στην Αττική, οι Νεοδημοκράτες έδωσαν ψήφους στον Γ. Σγουρό, αλλά δεν είδαν καμία «ανταπόδοση» στους δήμους του λεκανοπεδίου. Αξίζει επίσης να σταθεί κανείς στην Κεντρική Μακεδονία, όπου οι ψηφοφόροι έδωσαν πρωτοφανές ποσοστό, άνω του 70%, στον «γαλάζιο αντάρτη» Απ. Τζιτζικώστα. Στο Μαξίμου δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Τζιτζικώστας ψηφίστηκε κατευθυνόμενα από το γραφείο του κ. Βενιζέλου, καθώς τέτοια ποσοστά η Ν.Δ. δεν διαθέτει στην περιοχή. 

Δείτε την συνέχεια στο kalpes14.gr