Η υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου.

Οταν άρχισε να κυκλοφορεί το όνομα του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, τον πρώτο λόγο είχε ο Νίκος Μπίστης, που συνδέεται με πολυετή και ειλικρινή φιλία με τον Ελληνοκύπριο πολιτικό. Δεν τους έφερε κοντά μόνο ο Κώστας Σημίτης, αλλά και η στάση τους υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Αλλά τους χώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ούτε διανοήθηκε να στηρίξει την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη. Ο Μπίστης ασφαλώς και το κατανοεί, αλλά, όπως και να έχει, η στράτευσή του στον ΣΥΡΙΖΑ τον υποχρεώνει να ξεχάσει τον παλιόφιλο. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν «κουμπάρο» των Μητσοτάκη - Στυλιανίδη τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, του οποίου ο Στυλιανίδης ήταν ειδικός σύμβουλος από τότε που ολοκλήρωσε τη θητεία του ως επίτροπος.

Ισχύει ότι ο Σχοινάς έχει στενή σχέση με τον πρωθυπουργό και έχει βάλει πλάτη στα δύσκολα, ειδικά στο Μεταναστευτικό. Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε στο επιτελείο Τσίπρα ότι δεν τους στήριξε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δηλαδή, επιφανείς εκπρόσωποί τους τηλεφώνησαν για να συγχαρούν τον Στυλιανίδη και να του ευχηθούν τα καλύτερα. Οπότε ο Τσίπρας έμεινε μόνος με τον Αποστολάκη.