Τα αναλυτικά τα στοιχεία της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra περιμένει να δει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει στην Βουλή.

Η πρώτη αντίδραση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πάντως ότι η συμφωνία βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας», ανέφεραν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι συνεδρίασαν χθες προκειμένου να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

«Σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις που συνάπτει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λένε ακόμα «ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ».

Εκφράζουν ακόμα την αντίθεση τους στην συνολική εικόνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεδομένων των οικονομικών και κοινωνικών αντοχών της χώρας,

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται:

-στην αγορά επιπλέον 6 Rafale

-την αγορά γαλλικών κορβετών (μπορεί να βρεθεί άλλη ενδιάμεση λύση μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι Belharra)

-τον εκσυγχρονισμό 38 επιπλέον F-16

-την επένδυση στο Κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το κόστος του οποίου υπερδιπλασιάστηκε «χωρίς καμία επαρκή αιτιολογία, σε σχέση με το αντίστοιχο που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαστε επίσης ξεκάθαρα αντίθετοι στην αποστολή Patriot και 100 Ελλήνων στρατιωτικών στη Σαουδική Αραβία» λένε οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.