Τον «πράσινο» Πάπα Φραγκίσκο της Ρώμης είχε την ευκαιρία και συνάντησε από κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό η Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος  Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου μαζί με ομόλογούς της βουλευτές ευρωμεσογειακών χωρών. Ο Παναγιώτατος,  ο οποίος είναι γνωστός για την περιβαλλοντική του ευαισθησία άκουσε με προσοχή και δεκτικότητα το αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας να επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας.

Αφορμή για «ραντεβού» στη Ρώμη είχαν 300 βουλευτές Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων προκειμένου να συμμετάσχουν στο φόρουμ για την Κλιματική Αλλαγή με κεντρικό ζήτημα την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Το παρών έδωσε από τη Βουλή των Ελλήνων η Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Δρ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των βουλευτών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η κα Αυγερινοπούλου τόνισε ότι στόχος είναι η δίκαιη μετάβαση προς μία πράσινη, ψηφιακή, βιώσιμη ανάκαμψη και κάλεσε σε δράσεις για επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε περιβαλλοντικές υποδομές και πράσινες θέσεις εργασίας. Τέλος, έκλεισε προτάσσοντας τη σημασία επιπρόσθετης έμφασης σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία.