Εικόνες από το μέλλον έζησαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής την Πέμπτη αναφορικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν γύρω από τα ζητήματα του Ποινικού Κώδικα και αποτυπώθηκαν στη σχετική ψηφοφορία. Επί της ουσίας, έπειτα από ένα διάστημα ανακωχής λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, ήρθαν στην επιφάνεια οι εντελώς διαφορετικές οπτικές που συνυπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος και αναμένεται να κορυφωθούν στην πορεία προς τις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Το μόνιμο ερώτημα που ταλανίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό το Κίνημα είναι αν βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ, ερώτημα που ουκ ολίγες φορές επηρεάζει την τελική του στάση σε ψηφοφορίες στη Βουλή, προκαλώντας διχασμό και σύγχυση στη βάση του κόμματος. Άλλωστε, θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν τρία σχετικά διαμορφωμένα στρατόπεδα.

Υπάρχει μια κατηγορία βουλευτών με επικεφαλής τον Ανδρέα Λοβέρδο, η οποία αποκλείει κάθε συζήτηση και, πολύ περισσότερο, συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λοβέρδος ποντάρει πολύ στην «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» λογική που διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του Κινήματος. Στην κατηγορία αυτή είναι, επίσης, βουλευτές όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Χαρά Κεφαλίδου, αλλά και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Παράλληλα, η πλευρά αυτή δεν αποκλείει αντιστοίχως προκαταβολικά την προοπτική της συνεργασίας με τη Ν.Δ. στην περίπτωση που τεθεί θέμα ακυβερνησίας.

loverdos_1

Στο ενδιάμεσο υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία βουλευτών που κινείται στην κατεύθυνση της αυτονομίας, όπως την είχε χαράξει πρώτη από όλους η Φώφη Γεννηματά. Η άποψή τους είναι πως η στάση του κόμματος και, πολύ περισσότερο, στις ψηφοφορίες της Βουλής θα πρέπει να διαμορφώνεται στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας. Σε αυτή τη λογική συναντώνται βουλευτές όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Απόστολος Πάνας, που στην εσωκομματική κούρσα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρεθούν στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη.

androulakis

Με ξεκάθαρη αντιδεξιά ρητορική, με έμφαση στη διαμόρφωση των συμμαχιών για την «προοδευτική διακυβέρνηση», κινείται πρώτος από όλους ο Γιώργος Παπανδρέου, εν ώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο Χάρης Καστανίδης, ο Γιώργος Καμίνης κ.ά. Με βάση και τα παραπάνω, είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι που θα πάρουν μέρος στην κούρσα για την εκλογή ηγεσίας θα δώσουν την απάντηση προς ποια κατεύθυνση επιθυμούν να πάει το Κίνημα Αλλαγής, με βάση και την επιλογή αρχηγού που θα προκύψει.

george_a_papandreou