Κόσμο και κοσμάκη είδε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στα Χανιά και συνυπέγραψε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, μνημόνιο συνεργασίας για τη διαφάνεια. Η Κρήτη έγινε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα εφαρμόσει ολοκληρωμένο σύστημα ποιότητας σε θέματα εσωτερικού ελέγχου. Ο κ. Βορίδης, μάλιστα, έκανε λόγο για «πολύ σημαντικούς μηχανισμούς για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας, καθώς και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα», δίνοντας συγχαρητήρια στον κ. Αρναουτάκη και την Περιφέρεια για την επιλογή αυτή.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε «την ικανοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης για τη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, και τον διοικητή της ΕΑΔ, τον κ. Μπίνη, για να προχωρήσουμε σε δύο νέους θεσμούς». Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Ζαχαρία Δοξαστάκη, για την ωρίμανση του έργου και τόνισε ότι «πιστεύουμε πως είναι ευθύνη μας και μπορούμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά».

Μεταξύ άλλων, αυτά που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην Κρήτη είναι τα εξής: Παροχή τεχνογνωσίας για την κατάρτιση μεθοδολογικών εργαλείων, παρακολούθηση, συμβουλευτική υποστήριξη και αξιολόγηση από την ΕΑΔ του έργου, της δράσης και της λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Βέβαια, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, βρήκε την ευκαιρία και παρουσίασε ζητήματα της πόλης, ζητώντας από τον υπουργό να επιληφθεί