Αλλάζει σημαντικά το τοπίο στο τοπικό ΚΙΝ.ΑΛ. με την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί κάθε αλλαγή στην ηγεσία ενός κόμματος διαφοροποιεί την ανθρωπογεωγραφία κάθε περιοχής. Πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, που εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πανελλαδικό δίκτυο χάρη στο οποίο σε μεγάλο βαθμό νίκησε στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. Εξάλλου, αυτή η φυγή προς την περιφέρεια με περιοδείες και επαφή με τον κόσμο είναι δεδομένη για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., που μάλιστα την προανήγγειλε κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του. Δεύτερον, γιατί στη Θεσσαλονίκη η κομματική ανασυγκρότηση του κόμματος επί Φώφης Γεννηματά δεν είχε προχωρήσει με τόσο γοργά βήματα. Το κουμάντο εδώ έκαναν οι δύο συντονιστές, Νίκος Κριθαρίδης (στην Α’) και Γιάννης Κυανίδης, που θεωρούνται στελέχη με εμπειρία, αλλά δεν βρέθηκαν κοντά στον νέο πρόεδρο. Έτσι οι αλλαγές προσώπων θεωρούνται δεδομένες.

Ποιοι θα είναι οι νέοι πρωταγωνιστές θα φανεί σύντομα. Οι γνώστες της πράσινης Ιερουσαλήμ της πόλης μιλούν για 13+1 πρόσωπα που «έτρεξαν» την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι θα έχουν ρόλο στην επόμενη ημέρα του τοπικού ΚΙΝ.ΑΛ. Καθόλου τυχαία και η παρουσία του Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη λίγες ώρες πριν ανοίξει η κάλπη του δεύτερου γύρου.

Πρόκειται για τον δασολόγο και πρώην διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας Νικήτα Φραγκισκάκη στην Α’ Θεσσαλονίκης και τον μηχανολόγο-μηχανικό και πρώην περιφερειακό σύμβουλο Παντελή Κουκουλεκίδη στη Β’, που θεωρούνται τα πρόσωπα-κλειδιά. Ακόμα δύο αυτοδιοικητικοί είναι στον στενό πυρήνα του Ανδρουλάκη: ο αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Α. Σαουλίδης, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Π. Λεκάκης. Στον πολύ στενό πυρήνα των «Ανδρουλακικών» της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται επίσης οι Χ. Μελίδης, Θ. Γλαβίνας, Λ. Πατάβρας, Ν. Ξυλούρης (ανιψιός του γνωστού τραγουδοποιού), Κ. Πετρίδης, Α. Τριανταφυλλίδου, Α. Γεωργιάδου, Π. Δαλαμπούρα (η όμορφη του ΚΙΝ.ΑΛ.) και ο εκπαιδευτικός Γ. Πιτσιώρας.