Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας τετραμελούς επιτροπής που θα επεξεργαστεί το τελικό κείμενο με τις πολιτικές θέσεις του κόμματος ενόψει του συνεδρίου.

Τα πρόσωπα που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη αποστολή είναι οι Αρ. Μπαλτάς, Ν. Βούτσης, Γ. Ραγκούσης και Ν. Μπίστης.

Τα πράγματα θα ήταν απλά και εύκολα για τη «συγγραφή» ενός τέτοιου κειμένου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεπεράσει την ασθένεια του εσωτερικού διχασμού αναφορικά με το ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος και ο ιδεολογικός του χαρακτήρας. Ενόψει του συνεδρίου, αυτή η διαλυτική αντιπαράθεση δεν έχει ξεπεραστεί και, ως εκ τούτου, η μάχη δίνεται και επί των κειμένων.

Δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των κινημάτων και του ενεργητικού ακτιβισμού ή θα αποτελεί μια προοδευτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου με στόχο να καλύπτει ιδεολογικά και υφολογικά τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς. Η περίφημη αντιστοίχιση, δηλαδή, του κόμματος με την κοινωνία, για την οποία ο Αλ. Τσίπρας είχε μιλήσει την επομένη των εθνικών εκλογών.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έχουν ενιαία πλέον εσωτερική έκφραση μέσα από το σχήμα της «Ομπρέλας», διεκδικούν την πατρότητα της επιτυχίας των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, θεωρώντας πως ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ επειδή ασπάστηκε τις ιδέες της Αριστεράς και όχι επειδή το εκλογικό σώμα έδρασε τιμωρητικά απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.