Μηνύματα λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραβρεθεί στο πολιτικό μνημόσυνο του Νταβίντ Σασόλι, έστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο λόγος για τον πρώτο ανασχηματισμό της θητείας του, που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Πρώτο μήνυμα: Οι αντιπεριφερειάρχες που αποχώρησαν από τα καθήκοντά τους, δηλαδή οι Χρήστος Μήττας, Σωτήρης Μπάτος και Στάθης Αβραμίδης, έφυγαν με τα εύσημα ότι τα πήγαν καλά υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Βέβαια, ο κ. Τζιτζικώστας είχε από νωρίς διαμηνύσει ότι θέλει να δίνει αυτή την ευκαιρία σε όλους.

Δεύτερο μήνυμα: Στη θέση τους παρέμειναν όσοι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες έχουν ευθύνη για κρίσιμα πρότζεκτ. Ο Πάρις Μπίλλιας τρέχει το παραλιακό μέτωπο, ο Κώστας Γιουτίκας την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, ο Αγγελος Χαριστέας την ψηφιακή αναβάθμιση της Περιφέρειας και η Αθηνά Αηδονά την οικονομική λειτουργία και τη διαφάνεια στις διαδικασίες λειτουργίας της Περιφέρειας.

Τρίτο μήνυμα, που πέρασε μάλλον απαρατήρητο: Ο Τζιτζικώστας δεν ανακοίνωσε χρονικό όριο στη θητεία του νέου σχήματος διοίκησης, καθώς κανένας δεν πρέπει να θεωρεί ότι θα πάει στις εκλογές του 2023 ως αντιπεριφερειάρχης.

Τέταρτο μήνυμα: Ο Τζιτζικώστας είναι αποφασισμένος να είναι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης. Κόντρα στα σενάρια ότι θα πάει για την Ευρωβουλή ή ότι θα διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό πόστο. Τον ενδιαφέρει να είναι ισχυρό το σχήμα, γι’ αυτό διατήρησε τα ίδια πρόσωπα, για να υλοποιήσουν τα δύσκολα, ενώ προχώρησε σε σημαντική ανανέωση με την είσοδο στο σχήμα νέων περιφερειακών συμβούλων, όπως η Μ. Δερμεντζοπούλου, ο Σ. Δωρής, ο Γ. Κεφαλάς και ο Αλ. Θάνος, ο οποίος αναβαθμίστηκε, με το βλέμμα στραμμένο στη διοίκηση της επόμενης ημέρας.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η απόφαση του Τζιτζικώστα να δοθούν σημαντικές αρμοδιότητες σε νέα πρόσωπα, όπως οι πρόεδροι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας (Θ. Μητράκας) και στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης (Αθ. Κίκης).

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/1