Στη «γραμμή» της V+O και η «Αυγή» για τα δικαστήρια Πειραιά

-Τελικά, η πρόσφατη κρίση στην «Αυγή» επέφερε πολλές και αξιοσημείωτες αλλαγές στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δυσκολεύομαι να εξηγήσω διαφορετικά το χθεσινό «αποκαλυπτικό» δημοσίευμα της εφημερίδας των 700 αναγνωστών, συμπεριλαμβανομένου πάντα και του Θανάση του Καρτερού, για το μείζον θέμα των δικαστηρίων του Πειραιά. Για την ακρίβεια, του δημοσιεύματος που αφορούσε τον χιλιοτραγουδισμένο διαγωνισμό για την εξαγορά κτιρίου, στο οποίο θα μετεγκατασταθούν τα δικαστήρια του μεγάλου λιμανιού. Τα όσα έγγραφε η «Αυγή» ήταν σαν να τα άκουγα από τους Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιο, οι οποίοι όπως σας έχω κατ’ επανάληψη γράψει, ανάλωσαν απίστευτο χρόνο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του διαγωνισμού. Η «Αυγή» που προφανώς δεν γνωρίζει τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη ιστορία, απλώς αντέγραψε την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν τα παλικάρια της V+O. Και επειδή υπάρχει μια συνεργασία της καλής εταιρείας με τους εγνωσμένης αξίας επικοινωνιολόγους και με την «Αυγή», εκτός από το «Documento», μια πρόχειρη ανάγνωση αρκούσε για να βγουν συμπεράσματα και να αποκαλυφθούν (και) οι υπόγειες διαδρομές. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι ακόμη και ο πρόεδρος Κυριάκος , αντιλήφθηκε την μπίζνα που πήγε να στηθεί.

Ανοχή στον Πολάκη από το ΚΙΝΑΛ

-Μόνο αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει στην πιάτσα η ανοχή που επέδειξε ο σύντροφος Ανδρουλάκης στους πρόσφατους τραμπουκισμούς του Πολάκη. Επ’ αυτού υπήρξαν διάφορες εξηγήσεις με επικρατέστερη τον φόβο του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που προφανώς έχει αποφασίσει να μη μπλέξει με τον αψύ Σφακιανό. Μάλιστα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα προχώρησαν σε ένα περίεργο συμψηφισμό. «Δεν είδαμε τον Τασούλα να διακόπτει τον Γεωργιάδη, όταν μιλούσε εκτός θέματος για τον κ. Ανδρουλάκη» έλεγαν αναφερόμενοι στο επίμαχο κομμάτι της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης, όπου μεταξύ των άλλων, εγκάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βγει να αποδοκιμάσει ανοικτά (όπως έκανε ο Μητσοτάκης) τον πρόεδρο Αλέξη, για τη σκευωρία που έστησε εναντίον (και) στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Προφανώς, η αποχή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που έχει αποφασίσει ο πρόεδρος Νίκος και η οποία έχει ως αναφορά τα κάρβουνα. Τι εννοώ. Ότι αποφεύγει να τα ακουμπήσει για δύο λόγους. Για να μην καεί και για να μη λερωθεί.


Ο Τσίπρας ψάχνει media

-Για πρώτη φορά ο πρόεδρος Τσίπρας, που πλέον δίνει σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσει τον Ανδρουλάκη, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ολέθρια στρατηγική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια έναντι των ισχυρών των media. Κατάλαβε έστω και με καθυστέρηση κάμποσων χρόνων ότι δύσκολα μπορεί να συνεχίσει να κάνει καριέρα με το «Kontra» του φίλου του Ανδρέα του Κουρή, το «Documento» του Βαξεβάνη, το «left.gr» και τον ταλαιπωρημένο κομματικό όμιλο της «Αυγής». Εσχάτως, άρχισε να το παίρνει αλλιώς, ρίχνοντας γέφυρες δεξιά κι αριστερά. Φυσικά, κανείς από τους σοβαρούς, δεν τον παίρνει στα σοβαρά, αφού γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με ένα εμπαθή τύπο, που αναγκάζεται να συμβιβαστεί, μόνο και μόνο για να μη διασυρθεί. Πέραν τούτου, οι καναλάρχες τα έχουν βρει και μάλιστα για τα καλά (αυτό άλλωστε φαίνεται) με τον σύντροφο Ανδρουλάκη. Εξέλιξη που προκαλεί τρόμο στον Τσίπρα, αφού επί της ουσίας τον περιθωριοποιεί σε επίπεδο Μέσων.

! Όταν ανακοινώθηκε η δίωξη εναντίον του εκδότη Βαξεβάνη, είναι αλήθεια ότι «έπεσε» πάνω του, για να του προσφέρει στήριξη, όλο σχεδόν το σύστημα της Κουμουνδούρου. Αυτά παλιά, γιατί πλέον διακρίνω κάποια σχετική απόσταση, σε μια φάση που το αφεντικό του «Documento», έχει όσο ποτέ ανάγκη την ασπίδα του Τσίπρα.


Κινητικότητα (χθες) στην Κατεχάκη για το μεταναστευτικό

–Χθες, στη στήλη έγραφα για το τεράστιο πρόβλημα με τους μετανάστες που παρατηρείται (κυρίως) στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα στα άλλα, που επισήμανα ήταν και η παντελής απουσία της Αστυνομίας από το συγκεκριμένο μέτωπο. Το γεγονός δηλαδή ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επιχειρούν επί του πεδίου. Μάλιστα, ανέφερα ότι επ’ αυτού (αν θέλουν τα τσακάλια της Κατεχάκη) υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο, που έχει ως αναφορά τον Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Τότε που άγρια μεσάνυχτα, «κατέβαινε» μαζί με τις κλούβες στις περιοχές πέριξ και κάτω της Ομόνοιας, για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Πρωί – πρωί με την αυγούλα, με το που διάβασαν το σχόλιο στο επιβλητικό κτίριο της Κατεχάκη, ο υπουργός Τάκης και ο αρχηγός Καραμανλάκης, άρχισαν να οργανώνουν επιχειρήσεις επί του πεδίου, αντίστοιχες με αυτές του Δένδια. Οι γνωρίζοντες το χθεσινό παρασκήνιο, διέδιδαν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ότι τον καθοριστικότερο ρόλο για την ενεργοποίηση των επιτελών της Κατεχάκη, έπαιξε η αναφορά στο Δένδια, παρά το πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό. Βλέπετε εκτός από το κέντρο της Αθήνας, υπάρχει και αγωνία για τον… Νότο της. Εκεί που θα πάνε για μπάνιο το καλοκαίρι οι μετανάστες.

Πρωτιά για τη στήλη

Άλλη μια δικαίωση για τη στήλη ήρθε χθες. Αναφέρομαι στην επιβεβαίωση των όσων έγραψα πριν από κάμποσες μέρες για το κυοφορούμενο deal ανάμεσα στον επιχειρηματία Θόδωρο Δούζογλου και την Hilton. Τα όσα γράφαμε αμφισβητήθηκαν από τους γνωστούς «ρεπόρτερ» της αντιγραφής. Ωστόσο, χθες ήρθε και επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας. Η Hilton και ο όμιλος SCD LTD επιβεβαίωσαν τα σχέδια για το άνοιγμα δύο ξενοδοχείων στην Αθήνα, ως μέρος μιας συμφωνίας διαχείρισης με θυγατρικές της SCD Group LTD. Το ιστορικό Πεντελικόν, ένα ξενοδοχείο 117 δωματίων στο πολυτελές βόρειο προάστιο της Κηφισιάς, θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο της Curio Collection by Hilton στην ηπειρωτική Ελλάδα όταν ανοίξει το 2024. Το Hampton by Hilton Piraeus Μικρολίμανο, ξενοδοχείο 83 δωματίων που ανοίγει στο δημοφιλές λιμάνι του Πειραιά, θα είναι το πρώτο ελληνικό ακίνητο της Hampton by Hilton. Αυτά και συνεχίζουμε, γιατί καλή είναι η αντιγραφή, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει κάποιος την αντιγραφή, είναι να υπάρχει κι αυτός που θα συνεχίσει τη συγγραφή. Αλλιώς θα μείνουμε άνεργοι και οι δύο.


! Κρατήστε την πληροφορία που θέλει τον πολύπειρο τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα να ετοιμάζει κάτι πολύ μεγάλο και μάλιστα σύντομα.

Ο νέος Αναπτυξιακός και ο παλμός των επιχειρήσεων

– Με πρωτοφανή συμμετοχή βουλευτών, αντίστοιχη συζητήσεων του προϋπολογισμού και της πρότασης δυσπιστίας, ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη συζήτηση και η ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού. «Αν στην πορεία της εφαρμογής του νόμου διαπιστώσουμε ότι κάποιες διατάξεις φέρνουν πράγματι εμπόδια, θα τις διορθώσουμε, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες καλόπιστες παρατηρήσεις που έγιναν», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο νέος Αναπτυξιακός – αλλά και τα δάνεια και οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – θα είναι οι πυλώνες του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η αντιπολίτευση μπορεί να καταψήφισε χθες τον Αναπτυξιακό, αλλά ο παλμός των επιχειρήσεων, όπως τον καταγράφουν οι τράπεζες, είναι ζωηρός και για τα δύο εργαλεία.

Επενδύσεις 4 δισ. από ΜμΕ

-Τον παλμό αυτό αποφάσισε να καταγράφει σε τακτική βάση η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας, με επικείμενη την έναρξη των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Αξιοποιώντας τα ευρήματα της εξαμηνιαίας της έρευνας σε δείγμα 600 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ΕΤΕ στοχεύει να έχει διαχρονικά εικόνα για τη διάθεση των ΜμΕ να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που διατίθενται μέσω του Ταμείου. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν αυξημένη ενημέρωση και κινητοποίηση των επιχειρήσεων σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο. Μεταφράζοντας την τρέχουσα επενδυτική διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όρους κεφαλαίων, η Εθνική εκτιμά ότι οι δυνητικές επενδύσεις αγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ – επίπεδο που κρίνεται ικανοποιητικό καθώς αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από το 40% των συνολικών ιδιωτικών επενδύσεων που αναμένεται να κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα των σχεδίων, υψηλότερη πιθανότητα πραγματοποίησης έχουν επενδύσεις της τάξεως των 4 δισ. που αντιστοιχούν σε ολοκληρωμένα ή υπό κατάρτιση επενδυτικά σχέδια. Άρα, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει σε επίπεδο ουσιαστικής προετοιμασίας των επιχειρήσεων…

Η ΟΤΟΕ και τα ΔΣ των τραπεζών

-Ύστερα από την αναβολή λόγω χιονιά, ξεκίνησε χθες η δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών για τη νέα τριετή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο δρόμος για μια νέα και ικανοποιητική κλαδική ΣΣΕ θα είναι επίπονος, παραδέχεται η ΟΤΟΕ που περιμένει να δει τις θέσεις των τραπεζών στα αιτήματά της γύρω στις 16 – 18 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται το δεύτερο διαπραγματευτικό ραντεβού. Οι τραπεζοϋπάλληλοι, πέρα από την αποκατάσταση των αμοιβών τους, ζήτησαν χθες θεσμικές διασφαλίσεις για την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι η συρρίκνωση του κλάδου, της απασχόλησης και του δικτύου καταστημάτων έχει εξαντλήσει τα όριά της. Ένα νέο αίτημα που έθεσε η ΟΤΟΕ είναι να επανέλθει η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών και η χώρα μας να πάψει να αποτελεί εξαίρεση στο ενωσιακό κεκτημένο ως προς τη συγκρότηση των αντίστοιχων ΔΣ. Οι αλλαγές στη σύνθεση των ΔΣ των τραπεζών, πάντως, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα διευθετηθούν με τον νέο νόμο του ΤΧΣ.

Πρωτιά για την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

-Σταθερά ενισχύει το μερίδιό της στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ και από μερίδιο 10% που είχε το 2017, κατέκτησε τις τρεις τελευταίες χρονιές την πρώτη θέση, με συναλλαγές άνω των 7 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς άνω του 20%. Η εταιρεία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και στην έναρξη του 2022. Η αθροιστική αξία των συναλλαγών της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Ιανουάριο ανήλθε σε 729,22 εκατ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 22,9%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 14,11% και στην τρίτη, η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 12,16%.

!Χρονιά σταθμός για τις επενδύσεις Venture Capital παγκοσμίως ήταν το 2021, με υψηλές αποτιμήσεις και ολοένα μεγαλύτερες συναλλαγές. Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC κατέρριψαν κάθε ρεκόρ, αφού όπως καταγράφει η έκθεση Venture Pulse της KPMG Private Enterprise, από 31.623 συναλλαγές ύψους 347 δισ. δολ. το 2020, το 2021 οι συναλλαγές αυξήθηκαν σε 38.644 και το ποσό τους εκτινάχθηκε στα 671 δισ. δολ