Οι τρεις κινήσεις αντεπίθεσης του Σαμαρά
Αποκλιμάκωση της έντασης στην κυβέρνηση και τη ΝΔ
Των Γιάννη Χρηστάκου, Γιώργου Σιαδήμα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κινήσεις άμεσης αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει προκαλέσει τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και στους κόλπους της συγκυβέρνησης η ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με στόχο να επικεντρωθεί το νέο Υπουργικό Συμβούλιο στο δύσκολο έργο του...
Τα απόνερα που επέφερε ο ανασχηματισμός και οι δηλώσεις των υπουργών και των υφυπουργών (κατά βάση των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ) που διαδέχονται η μία την άλλη -με στόχο το ποιος θα γίνει πιο «ευχάριστος» στους πολίτες- προκαλούν σύγχυση στην κυβέρνηση και αποδυναμώνουν το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός από δω και στο εξής.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς βγαίνει μπροστά, παίρνοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου να ρολάρουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ο ίδιος τρέχει να «ξεβαλτώσει» τις επενδύσεις και να προχωρήσει σε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, δείχνοντας ότι έχει πάρει και το μήνυμα των ευρωεκλογών, τηρώντας, όμως, και τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές, που θα ξεκινήσουν άμεσα, και οι εξαγγελίες θα κορυφωθούν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Σε πρώτη φάση ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα σε αυστηρές συστάσεις σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ρητά τους στόχους του προγράμματος και την τήρηση των προαπαιτουμένων. Αυτό θα γίνει για να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα απόκλισης σε θέματα τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν αποφασιστικά και προκαλούν άσκοπες εντάσεις μεταξύ των υπουργών.
Το δεύτερο σημαντικό βήμα είναι η αναλυτική και κοστολογημένη επεξεργασία των ελαφρύνσεων, που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακούφιση συγκεκριμένων ομάδων αλλά και τη μείωση ειδικών επιβαρύνσεων που επωμίζονται όλοι οι Ελληνες όπως, για παράδειγμα, στα καύσιμα. Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την καταγραφή των βασικών επιδιώξεων, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η τρίτη κίνηση αφορά στον χρόνο εφαρμογής των εν λόγω σχεδιαζόμενων δράσεων, καθώς υπάρχει η σκέψη κάποια από αυτές να υλοποιηθεί -ενδεχομένως- ακόμα και εντός του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να έχει άμεση επιρροή και στα έσοδα όσο «τρέχει» η τουριστική περίοδος.
Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 15%-20% στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι από τα βασικά θέματα τα οποία ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος πως πρέπει να εφαρμοστούν. Ηδη, τα επίσημα στοιχεία που έχει και η τρόικα στη διάθεσή της δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή υστέρηση στα έσοδα, αφού η υψηλή τιμή των καυσίμων μείωσε πολύ την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, έμεινε αδιάθετο και ένα μεγάλο ποσοστό από το επίδομα θέρμανσης.
Ενας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή του. Το οικονομικό επιτελείο, όμως, δεν εξετάζει μόνο τον περιορισμό της φορολογίας στο πετρέλαιο αλλά και στη βενζίνη, καθώς και αυτή η τιμή είναι ιδιαίτερη υψηλή σε σχέση με τις δυνατότητες των πολιτών. Πληροφορίες των «Παραπολιτικών» από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διάλογος με παράγοντες της αγοράς και τους πρατηριούχους, με στόχο να μειωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η τιμή της βενζίνης, κάτι που εκτιμάται ότι, μεσούσης της θερινής περιόδου (με την πολύ μεγάλη ζήτηση λόγω τουρισμού), θα μπορεί να φέρει έσοδα που θα καλύψουν και την τρύπα του προηγούμενου έτους.
Πάντως, η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει διατήρηση της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση (13%), ενώ στόχος είναι να μειωθούν οι συντελεστές και σε άλλες κατηγορίες. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν, αφού θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανάλωση.
Ο ΒΡΑΧΝΑΣ
Ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου αλλά και μεταξύ ιδιωτών είναι ένα ακόμη ζητούμενο για το οποίο η κυβέρνηση θα παλέψει, καθώς εκτιμάται ότι -με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν- θα μπορέσει να αποφορτίσει την αγορά από τον βραχνά των οφειλών, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και αναφορικά με τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού οι ιδιώτες καλούνται να πληρώσουν, ενώ το Δημόσιο δεν ανοίγει τα ταμεία του.
Το θέμα με την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που θέλει και η τρόικα, θα ξεκινήσει να εξετάζεται και μάλιστα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις σχετικές συζητήσεις. Επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε μια νέα ηλεκτρονική σελίδα, την οποία θα επεξεργαστεί ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι να μειωθούν ειδικά «χαράτσια» που εξακολουθούν να πληρώνουν οι επιχειρήσεις.
Ηδη προωθείται και η μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την αποκλιμάκωση των τεκμηρίων των αυτοκινήτων, ακόμα και κατά 30%, ώστε να μειωθούν και οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η αλλαγή του τρόπου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ή ακόμη και ο περιορισμός της, αφού σκοπός είναι να μπορούν οι ιδιοκτήτες να τα κυκλοφορούν και να μην καταθέτουν τις πινακίδες. Μάλιστα, προτείνεται τα τέλη να πληρώνονται σε δύο δόσεις ανά εξάμηνο.
Ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ
Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και αφορούν κυρίως στην καθημερινότητα του πολίτη «θα γίνουν στον σωστό χρόνο», όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των όποιων ελαφρύνσεων συμφωνήσει, τελικά, η κυβέρνηση με τους εταίρους -χωρίς να διαταραχθεί η πορεία του προγράμματος- θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ. Εξάλλου, εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσει ουσιαστικά και η «μεγάλη» πολιτική μάχη ενόψει και της Προεδρικής εκλογής για τον διάδοχο του Καρόλου Παπούλια. Εν τω μεταξύ, το συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων - ελαφρύνσεων θα είναι σίγουρα ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι τέτοιες, ώστε στον πολιτικό ορίζοντα να φαίνονται ακόμα και πρόωρες εκλογές.