Μεγάλη αναταραχή έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα «καρφιά» του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον Αλέξη Τσίπρα, όπως για παράδειγμα τα σχόλια «ανασφαλής» και «δεν ξέρει να διαλέγει συμβούλους». Παράλληλα, έχουν προκαλέσει αναταραχή και οι διαφωνίες που εξέφρασαν τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Νίκος Φίλης για την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση του κόμματος.

Θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβη σε δύο παρεμβάσεις. Η πρώτη ήταν μία γραπτή ανακοίνωση και η δεύτερη μέσω της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα» στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Πριν την τηλεοπτική του εμφάνιση είχε δεχθεί τη στήριξη του Νίκου Φίλη, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του κ. Τσίπρα.

Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος, με πολύ δειλό τρόπο στην γραπτή ανακοίνωση, αλλά με πιο μεγάλη διάθεση αυτοκριτικής κατά τη συνέντευξη στο MEGA, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που δημιούργησαν τα λεγόμενά του (στην κυριακάτικη Καθημερινή ήταν οι αρχικές, επίμαχες δηλώσεις), χωρίς όμως να προχωρήσει σε ουσιαστική ανασκευή των όσων είχε πει. Τουναντίον έδειξε ότι στα κρίσιμα θέματα της πολιτικής επιμένει στις απόψεις, που αυτή την ώρα αντιστρατεύονται τα σχέδια του κ. Τσίπρα για το άνοιγμα του κόμματος και την ενεργοποίηση της βάσης στην εκλογή ηγεσίας, ενώ για τις προσωπικές αιχμές κατά του προέδρου, παραδέχθηκε μόνο ότι μερικές από τις διατυπώσεις του ήταν άστοχες. Έδειξε ωστόσο να επιμένει στην ίδια άποψη για τον κ. Τσίπρα.

Στη νυχτερινή εκπομπή ήταν εμφανώς καταπτοημένος από τον σάλο που προκλήθηκε και ομολόγησε ότι δεν άντεξε καν να διαβάσει τα σχόλια στα social media: «Τα παρακολουθώ έως ένα σημείο που αντέχω» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στεναχωρήθηκε τόσο για τις αντιδράσεις συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επειδή έτσι δεν αφήνουν να γίνεται ένας πλούσιος πολιτικός διάλογος.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι δεν έγινε ξαφνικά ελιτιστής, επειδή επικαλέστηκε στην επίμαχη συνέντευξη τις σπουδές του σε αγγλικό πανεπιστήμιο, ενώ απαντώντας για τα περί ανασφάλειας, που είχε καταλογίσει στον κ. Τσίπρα, σημείωσε πως το νόημα της φράσης ήταν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Ερωτηθείς για την άλλη αιχμή, ότι ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να διαλέγει συμβούλους (ενώ ο κ. Μητσοτάκης ξέρει, ήταν η αρχική του δήλωση), διευκρίνισε ότι ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει άλλη φράση και πως αυτό που εννοεί δεν διαφέρει από εκείνο που είχε προς ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα ότι δεν διαλέγει πάντα τα σωστά πρόσωπα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την εκλογή αρχηγού από τη βάση, επικαλούμενος και την παράδοση της αριστεράς.

Τη θέση αυτή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είχε σπεύσει να αναλύσει νωρίτερα (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ATLAS TV) o κ. Φίλης λέγοντας ότι «δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής ο Τσίπρας, γιατί δεν υπάρχει αντίπαλη προσωπικότητα αυτή τη στιγμή που διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος. Είναι αναμφισβήτητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές και για αυτό και δεν καταλαβαίνουμε την επιμονή του να γίνει ψηφοφορία μεταξύ των μελών με έναν υποψήφιο».

Κρινόμαστε ως σύνολο, όχι μόνο ο Τσίπρας

Ο πρώην υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «αν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, θα είχε κάποια αξία να κουβεντιάζαμε μια τέτοιου είδους διαδικασία. Αλλά με έναν υποψήφιο να τρέχει τώρα, να γίνεται μια ψηφοφορία με 70, 100, 200 χιλιάδες ανθρώπους, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δημιουργεί συνθήκες μιας ουσιαστικής συμμετοχής. Αυτό είπε ο Τσακαλώτος και όχι ότι είναι ανασφαλής ο Τσίπρας, όπως λέγεται».

Ο κ. Φίλης έδωσε και την οπτική της αριστερής πτέρυγας για το πώς βλέπει το ρόλο του κ. Τσίπρα στο κόμμα και αν θεωρεί ότι ο πρόεδρος είναι το «δυνατό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαός ο δημοκρατικός. Ο αριστερός πολίτης, ο προοδευτικός πολίτης που εμπιστεύεται την προοπτική διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλες συμμαχίες. Αυτό είναι το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Η εμπιστοσύνη του λαού σε ένα πρόγραμμα το οποίο προτείνουμε διακυβέρνησης της χώρας. Και σε αυτήν την προσπάθεια βεβαίως έχει διακριτό ρόλο ως Πρόεδρος του κόμματος μας, ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεπώς, το σύνολο κρίνεται, όχι ένα πρόσωπο», υποστήριξε.