Οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στις μειωμένες ροές, επισημαίνονται στη Γενική Έκθεση για τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021 τη στιγμή που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην Έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείο για τη μετανάστευση: «Η Επιτροπή συνέχισε να εργάζεται για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης των μεταναστών, ιδίως στην Ελλάδα. Αύξησε τη στήριξη προς τις εθνικές αρχές μέσω της ειδικής ομάδας για τη διαχείριση της μετανάστευσης, η οποία συστάθηκε το 2020 για τη βελτίωση της υποδοχής και των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στη Λέσβο και στα νησιά του Bορείου Αιγαίου.

Στην Γενική Έκθεση μάλιστα φιγουράρει και φωτογραφία του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ως μία αναγνώριση του έργου που έχει συντελεστεί.
55

«Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, και ο κ. Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη Λέσβο, Ελλάδα, 29 Μαρτίου 2021. Η κ. Ίλβα Γιούανσον επισκέφθηκε επίσης τα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο και τη Σάμο και αξιολόγησε την πρόοδο των νέων εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών και αιτούντων άσυλο» αναφέρει χαρακτηριστικά η περιγραφή της φωτογραφίας.