Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και της αψιμαχίας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώθηκε μετά το πέρας της συζήτησης και με μια προσεκτική ανάγνωση των παρεμβάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε λόγο ο οποίος είχε έντονα στοιχεία συνθηματολογίας, αφού, απευθυνόμενος σε προστακτική στον πρωθυπουργό, του είπε χαρακτηριστικά: «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα και προχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από τον Σεπτέμβρη και θα ανακουφίσουν πραγματικά τους καταναλωτές. Μειώστε τον ΕΦΚ στα κατώτερα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μειώστε τον ΦΠΑ και στα καύσιμα και στα είδη μαζικής κατανάλωσης. Αυξήστε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Βάλτε πλαφόν στο κόστος του καταναλωτή».

Εύκολες λύσεις

Σε συνδυασμό με την επανάληψη του αιτήματος για διενέργεια πρόωρων εκλογών, είναι πρόδηλο ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί, το οποίο δεν είναι άλλο από τον λαϊκισμό και τις εύκολες λύσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αδύναμη να αξιοποιήσει οποιοδήποτε στραβοπάτημα της κυβέρνησης και να το μετουσιώσει σε εκλογική επιρροή. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι μετρήσεις κοινής γνώμης, όχι μόνο στα ποσοτικά στοιχεία τους, αλλά και στα ποιοτικά.

Τα τελευταία δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να απευθυνθεί στις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που του είχαν δώσει το προβάδισμα το 2015. Η αδυναμία αυτή έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού, όταν η αντιπολίτευση αποδείχθηκε ανίκανη να αξιοποιήσει λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης.

Οριακές στρατηγικές

Η ένδεια αυτή οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στην υιοθέτηση οριακών στρατηγικών, κάτι που, όσο περνάει ο καιρός και ο ορίζοντας των εκλογών γίνεται ορατός, θα εντείνεται ακόμα περισσότερο. «Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς, όχι ακόμα του πολέμου», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αργότερα ανέφερε πως «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που δεν θα λέει δικαιολογίες, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα έχει στο επίκεντρο τη δημόσια, κρατική παρέμβαση», δείχνοντας ότι προσπαθεί να καλλιεργήσει μια λογική συνθηματολογίας και διπόλου.

Συνθηματολογία

Πρόκειται για μια επιλογή που, σε συνδυασμό με το συνεχές αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, θα μονοπωλεί τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διανθισμένη με λαϊκισμό και συνθηματολογία που θα επενδύει στην ακραία απλούστευση ζητημάτων τα οποία είναι σύνθετα και πολυσήμαντα. Οσο οι μετρήσεις επιμένουν να εμφανίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται χαμηλά τόσο θα επιτείνεται η επίκληση στο συναίσθημα και ο λαϊκισμός που κυριάρχησε το 2012, λένε ειδικοί αναλυτές.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 26 Μαρτίου 2022.