Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μία από τις πιο σκληρές μάχες θα δοθεί φέτος στις πρυτανικές εκλογές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την ανάδειξη του διαδόχου του Θεοδόση Πελεγρίνη.

Οι διαδικασίες στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, όπως συνηθίζεται να το αποκαλούν, έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις εκλογές να τοποθετούνται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Η φήμη εξάλλου ότι ο επικεφαλής του ΕΚΠΑ είναι ένας «μικρός υπουργός» κάνει πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες της πανεπιστημιακής κοινότητας να θέλουν να εκλεγούν στη θέση από την οποία πέρασαν κατά το παρελθόν ογκόλιθοι της πνευματικής ζωής του τόπου.  Οποιος πιστεύει ωστόσο ότι οι εκλογές μεταξύ των πανεπιστημιακών δεν έχουν και την απαραίτητη δόση παρασκηνίου μάλλον «πλανάται πλάνην οικτράν».

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Ηδη οι διεργασίες και οι συμμαχίες έχουν αρχίσει να σχηματίζονται, με φόντο το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα κατοικοεδρεύσει στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, και τα στρατόπεδα βρίσκονται υπ’ ατμόν. Οι προεκτάσεις μάλιστα του κάθε υποψηφίου φτάνουν πολλές φορές μέχρι την κεντρική πολιτική σκηνή, αφού άπαντες στους διαδρόμους των πολυδαίδαλων πανεπιστημιακών κτιρίων γνωρίζουν από πού «κρατάει η σκούφια» του καθενός. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι περισσότεροι από τους υποψηφίους ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, δίνοντας γαλάζιο χρώμα στις εκλογές. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σας παρουσιάζουν τους υποψηφίους ενόψει μιας μάχης που πάντα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της κοινωνίας και έχει ιδιαίτερη σημειολογία.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Επτά είναι συνολικά εκείνοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία. Εντύπωση αρχικά προκάλεσε το γεγονός ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σε θέση πρωθυπουργικού συμβούλου, αφού διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Ιατρική πάντως θα έχει ισχυρή εκπροσώπηση, αφού τρεις συνολικά καθηγητές κατέθεσαν υποψηφιότητα.

Ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής, ο οποίος μάλιστα πέρυσι τιμήθηκε με το Βραβείο «Γιώργος Παπανικολάου», θεωρείται μία αξιόλογη υποψηφιότητα, με σπουδαίες περγαμηνές. Ευρωπαϊκές αξιολογήσεις τον δείχνουν ως τον καλύτερο Ελληνα επιστήμονα. Οι πληροφορίες λένε ότι διατηρεί προνομιακούς δεσμούς με τον πρώην πλέον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, επί των ημερών του οποίου είχε τοποθετηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας.

Αλλος υποψήφιος από την Ιατρική είναι ο Ευστάθιος Πατσούρης, διευθυντής του Α’ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής. Θεωρείται το alter ego του Χρ. Στεφανάδη και εκτελεί χρέη κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής. Τον τελευταίο χρόνο έχει θέσει υποψηφιότητα σε τρεις εκλογικές διαδικασίες, κάτι που δείχνει πως έχει φιλοδοξίες. Ανήκει και αυτός στην ευρύτερη Κεντροδεξιά.

Η τρίτη υποψηφιότητα από την Ιατρική Σχολή είναι αυτή της Κλέας Κατσουγιάννη, καθηγήτριας Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κυρία Κατσουγιάννη έχει κεντροαριστερές καταβολές και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με πολλά στελέχη των «58», αλλά και της «Ελιάς». Δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί για την εκλογή, καθώς δεν διαθέτει διοικητική εμπειρία, αφού δεν είχε ποτέ κάποια θεσμική θέση στο πανεπιστήμιο.

Ο Αστέριος Δουκουδάκης, από την Οδοντιατρική και νυν αντιπρύτανης, είναι μία ακόμα υποψηφιότητα. Η σχέση του με τον νυν πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, δεν είναι η καλύτερη δυνατή, μετά από δημοσιεύματα τα οποία έπληξαν το προφίλ του και ο ίδιος προχώρησε σε μηνύσεις. Χωρίς να έχει και αυτός κομματικές εξαρτήσεις, ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.

Από τον θεωρητικό χώρο έχουμε την υποψηφιότητα της Ελένης Καραμαλέγκου, καθηγήτριας Λατινικών και πρώην προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Τώρα εκτελεί χρέη κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής, μετά την παραίτηση της Αμαλίας Μόζερ. Εχει ερείσματα στο τμήμα της, το Φιλολογικό, αλλά όχι και σε ολόκληρη τη Φιλοσοφική, η οποία εμφανίζεται πιο διασπασμένη από ποτέ. Η κυρία Καραμαλέγκου κατέθεσε μάλιστα υποψηφιότητα λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Από τις Πολιτικές Επιστήμες έχουμε τον Ναπολέοντα Μαραβέγια. Ο καλός επιστήμονας θεωρείται, και όχι άδικα, στενός άνθρωπος του Ευ. Βενιζέλου, αφού επί Π. Πικραμμένου είχε διοριστεί υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έχει εκτελέσει χρέη και προέδρου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Και αυτός δεν έχει ιδιαίτερη διοικητική εμπειρία, ωστόσο χαίρει της εκτίμησης πολλών συναδέλφων του.

Τέλος, υποψηφιότητα κατέθεσε ο Θόδωρος Φορτσάκης, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής και κατά κοινή ομολογία ο πλέον έμπειρος στη διοίκηση. Ο κ. Φορτσάκης διαθέτει το επιστημονικό βάρος και τον δυναμισμό να θέσει σε επανεκκίνηση το πανεπιστήμιο, που είναι και το βασικό μότο της υποψηφιότητάς του.


ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Στις 3 και 4 Ιουλίου, από τις 7 υποψηφιότητες θα μείνουν μάξιμουμ 3, οι οποίες θα προκριθούν από το Συμβούλιο Διοίκησης, έπειτα από συνεντεύξεις. Κομβικό για την πανεπιστημιακή κοινότητα και για την επόμενη μέρα του αρχαιότερου πανεπιστημίου είναι να δημοσιοποιήσουν οι υποψήφιοι πρυτάνεις ποιους θα επιλέξουν για αναπληρωτές τους.