Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Την δέσμευση πως το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο θα είναι απολύτως διασφαλισμένο ακόμα και με την αποκρατικοποίηση τη ΔΕΗ έλαβε από τη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης λέγοντας ότι οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό τιμολόγιο δεσμεύουν και τον ιδιώτη που θα πάρει τη μικρή ΔΕΗ. 

Ο Υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας όπου ακολουθήθηκε το ίδιο μοντέλο υποστηρίζοντας ότι στη γείτονα χώρα και οι τιμές έπεσαν και τα έσοδα της εκεί ΔΕΗ αυξήθηκαν ραγδαία ενώ ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά θα μείνουν στη ΔΕΗ: «Η ίδια η ΔΕΗ είναι αυτή που θα πραγματοποιήσει την αποκρατικοποίηση του 30%» είπε. Αναφερόμενος στα χρέη προς τη ΔΕΗ ο κ. Μανιάτης είπε πως αυτή τη στιγμή τα χρέη των καταναλωτών προς την ΔΕΗ αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως είπε ο Υπουργός ο νέος ιδιοκτήτης μαζί με το 30% της ΔΕΗ θα αναλάβει και το 30% του χρέους γεγονός που θα δώσει ανάσα στη ΔΕΗ η οποία θα βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ενστάσεις και να λύσει τις απορίες βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ο κ. Μανιάτης προχώρησε σε σειρά δεσμεύσεων και ερωταπαντήσεων για κρίσιμα ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

 

 

Ξεπουλιέται ή όχι το πιο παραγωγικό κομμάτι της ΔΕΗ;

Το ποσοστό 30% που θα δοθεί στη μικρή ΔΕΗ είναι αναλογικά ίδιο με το 70% της μεγάλης ΔΕΗ. Δεν είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Είναι το ίδιο προσοδοφόρο και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις στελεχών της ΔΕΗ είναι το ίδιο με το εναπομείναν μείγμα της ΔΕΗ.

 

Ποιοι πελάτες θα πάνε στη νέα ΔΕΗ;

Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για 4 μήνες και μετά ο κάθε πελάτης θα μπορεί να επιλέξει αν θέλει να μείνει εκεί ή να πάει αλλού. Στο πρώτο στάδια θα πάνε και μικροί και μεγάλοι πελάτες.

 

Ποιος θα καρπωθεί τα έσοδα;

Τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις. Τα έσοδα θα πάνε στη ΔΕΗ. Την αποκρατικοποίηση θα την κάνει η ΔΕΗ.

 

Έχει υπάρξει ευρωπαϊκό προηγούμενο: Από τα 28 κράτη μέλη το ίδιο μοντέλο έχει ακολουθηθεί από 19 μέλη. Η ΔΕΗ θα αποκτήσει μεγαλύτερη ρευστότητα και θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Ο κ. Μανιάτης επικαλέστηκε το παράδειγμα της ιταλικής εταιρίας όπου αυξήθηκαν κατά 40% οι πωλήσεις και έτσι δήλωσε, η ΔΕΗ θα έχει την δυνατότητα βγει στα βαλκάνια που είναι και ο στόχος μας.

 

Θα θιγούν οι καταναλωτές; Τι θα γίνει με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

«Η κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Σήμερα έχουν φθηνότερο ρεύμα έως και 40%, (κοινωνικό τιμολόγιο) πάνω από 500.000 οικογένειες, ενώ έχουν διευρυνθεί  και τα κριτήρια και έτσι μπορούμε να φτάσουμε και τις 700.000. Επίσης 7.000 οικογένειες θα συνεχίσουν να παίρνουν δωρεάν ρεύμα. Αυτές οι αποφάσεις θα συνεχίσουν  να δεσμεύουν και τον νέο ιδιοκτήτη».

 

Διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα και στη νέα ΔΕΗ;

Όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα είναι απολύτως διασφαλισμένα και στη νέα ΔΕΗ

 

Θα διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της νέας ΔΕΗ;

Η νέα ΔΕΗ θα πάρει μέρος των δανείων όπως και η μεγάλη ΔΕΗ σε ποσοστό 30% -70%. Οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία θα προβλέπει ότι θα γίνονται αποδεκτές προτάσεις πάνω από την λογιστική αξία της εταιρίας.

 

Διασφαλίζονται τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών;

Διασφαλίζονται απολύτως. Ύδρευση πόλεων, άρδευση χωραφιών, προστασία περιοχών από φαινόμενα πλημμύρας , η τουριστική ανάπτυξη. Την ευθύνη για τα υδατικά διαθέσιμα θα συνεχίσει να την έχει  η περιφέρεια. Η μικρή ΔΕΗ θα συνεχίσει να πληρώνει το τοπικό ανταποδοτικό τέλος (Φλώρινα Κοζάνη και Αρκαδία).

 

Ο νέος ιδιοκτήτης της μικρή ΔΕΗ θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις στο ζήτημα των μεταεγκατάστασεων οικισμών. και απαλλοτριώσεων

Θα μεταφερθούν αυτούσιες οι υποχρεώσεις και στην μικρή ΔΕΗ.

 

Θα έχουν προτεραιότητα οι τοπικές κοινωνίες στο επίπεδο των προσλήψεων;

Ναι, οι τοπικές κοινωνίες θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις.