Έντονες συζητήσεις στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να ζητήσει εκλογές, μέσω της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Κινήματος Αλλαγής προέβη στην παραπάνω, αιφνιδιαστική για πολλούς, κίνηση την ώρα που η ενεργειακή κρίση έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτός από το «ντόμινο» στην προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, πανευρωπαϊκά.

«Κάποτε ήταν ανεύθυνο»

«Αυτό που πριν 2 μήνες ήταν ανεύθυνο ξαφνικά έγινε επιτακτική ανάγκη», σχολιάζουν οι επικριτές του κ. Ανδρουλάκη, τόσο εντός, όσο και εκτός ΚΙΝΑΛ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατυμπάνιζε στο παρελθόν πως είναι ανεύθυνο και αναξιόπιστο για το κόμμα του να ζητά πρόωρες εκλογές ενώ η χώρα έχει ακόμη τριψήφιο αριθμό νεκρών από την πανδημία.

Πάντως για την αλλαγή πλεύσης του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται ότι υπάρχει εξήγηση. Οι «μυημένοι» στα ενδότερα της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η αλλαγή τακτικής οφείλεται στις γκρίνιες που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος από την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Στο Συνέδριο

Αναλυτές, δε, εκτιμούν ότι η γκρίνια αναμένεται να αποτυπωθεί και στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Ως εκ τούτου, η απάντηση στον γρίφο του αιτήματος για εκλογές μπορεί να μεταφραστεί ως προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει με τη στάση του. Εν ολίγοις, η ξαφνική μεταστροφή Ανδρουλάκη είναι για εσωτερική κατανάλωση

Παράλληλα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε τονίσει προ ημερών: «Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα». Δηλαδή, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ οδηγούμαστε σε νέες εκλογές σύμφωνα με το σκεπτικό Ανδρουλάκη, όπερ σημαίνει νέες περιπέτειες την ώρα που συντελούνται «κοσμογονικές» αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό.