Σε κλίμα αποθεωτικό πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, κάτι που όπως φάνηκε δεν περίμενε ούτε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνολικά 33 φορές χειροκροτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τους 535 βουλευτές και γερουσιαστές, που δημιούργησαν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στο Καπιτώλιο σε όλη τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας Έλληνα πρωθυπουργού στην ιστορία, σε αυτό.

Υπήρξαν μάλιστα αρκετές στιγμές, επτά συνολικά από το ξεκίνημα της ομιλίας κι έπειτα, που τα μέλη του Κογκρέσου χειροκροτούσαν όρθια τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό συνέβη πρώτη φορά στην αναφορά του ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν» και αμέσως μετά στην αναφορά του για τον πρόεδρο της Ρωσίας ότι «δεν θα πετύχει και δεν πρέπει να πετύχει», στους πολεμικούς δηλαδή στόχους του.

Το επόμενο χειροκρότημα στο οποίο σηκώθηκαν όρθιοι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές ήταν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών», αλλά και όταν ανέφερε ότι δεν θα γίνει δεκτή η λύση των δύο κρατών για την Κύπρο. Η αναφορά του στην Αμερική και στον διεθνή της ρόλο - «πολύ απλά δεν μπορείτε να στέκεστε παράμερα», τους οδήγησε εκ νέου να σηκωθούν και να χειροκροτήσουν, όπως και η επισήμανσή του για την ανάγκη μεταρρύθμισης στο χώρο των social media.

Οι τελευταίες δύο φορές ήταν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και τέλος όταν κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στη φιλία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.