Του Γ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ενα εικοσαήμερο υψηλής πολιτικής τάσης θα είναι το διάστημα μέχρι την ψήφιση του νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιεί τη συγκυρία για έναν ανέξοδο αντιπολιτευτικό αγώνα και την κυβέρνηση να προχωρεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις, για να αποφύγει ένα βραχυκύκλωμα στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης του 30% της Επιχείρησης. Το κακό όμως είναι ότι οι πολιτικοί λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο: οι υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι εξ αρχής είχαν ενδοιασμούς για τις προσφερόμενες μονάδες, είναι πλέον πολύ περισσότερο «μουδιασμένοι» από τις πολιτικές διαστάσεις που παίρνει το θέμα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η υπόθεση της ΔΕΗ θα ήταν η «μητέρα όλων των μαχών» στις αποκρατικοποιήσεις. Και γι’ αυτό είχαν φροντίσει να «κρύψουν» το εγχείρημα την περίοδο των εκλογών. Η υπενθύμιση της τρόικας, όμως, ότι η «μικρή» ΔΕΗ εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Ιουλίου για τη δόση των 2 δισ. ευρώ σήκωσε την… τάση, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, με πρωταγωνιστές βουλευτές (κυρίως του ΠΑΣΟΚ) που εκλέγονται στις περιοχές όπου θα πωληθούν μονάδες. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Γι’ αυτό και σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στα «όπλα» που μελετάται να πέσουν στην πολιτική μάχη είναι και η διαμόρφωση ενός ανταποδοτικού τέλους για τις περιοχές που επηρεάζονται από τη δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ και η μεταφορά εσόδων στις τοπικές κοινωνίες.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση προχωρούν και σε επιμέρους διορθώσεις στο αρχικό κείμενο του νόμου, ώστε να δοθούν διασφαλίσεις που να μετριάσουν τις αντιδράσεις:

Διαβάστε περισσότερα www.moneypro.gr