Για την πολύκροτη υπόθεση των αμερικανικών παρακολουθήσεων μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Λουκ Γκάρντινγκ, που ήταν μέλος της πολύ μικρής ομάδας που επεξεργάστηκε τα έγγραφα που παρέδωσε στο «Guardian» ο Έντουαρτ Σνόουντεν.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι και τα κινητά τηλέφωνα της Ελληνικής κυβέρνησης έχουν πέσει θύματα των υποκλοπών της NSA, «όπως και όλων των άλλων κυβερνήσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκάρντινγκ θεωρεί βέβαιο ότι και το τηλέφωνο του Αντώνη Σαμαρά τελεί υπό καθεστώς παρακολούθησης και χαριτολογώντας προέτρεψε να ρωτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό αν ο ίδιος πιστεύει ότι έχουν πάψει να παρακολουθούν το τηλέφωνο του.

Την ίδια άποψη έχει και για το κινητό της ’γγκελα Μέρκελ, το οποίο κατά την άποψη του συνεχίζει να παρακολουθείται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο δημοσιογράφος του «Guardian» είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «φάκελος Σνόουντεν-η ιστορία του Νο1 καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο», στο οποίο περιγράφει τις εμπειρίες από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο κατασκοπείας, το οποίο συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.