Το Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.) διοργανώνει την πρώτη του ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Οι αγορές, οι κρίσεις και η απάντηση της σοσιαλδημοκρατίας».

Ειδικότερα, στην εκδήλωση αναμένεται να είναι ομιλητές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής του κόμματος, Χάρης Καστανίδης αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Φίλιππος Σαχινίδης.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 19:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Ποιο είναι το δίκτυο Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.

Το «Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.), όπως αναφέρει η σελίδα των Δικτύου, θεωρεί ως «κοινή συνισταμένη όσων αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το ''I.Δ.Ε.Ε.Σ.'' να αποκτήσουν βήμα όσοι πολίτες πιστεύουν στο πρωτείο της Δημοκρατίας, της πολιτικής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έναντι της δυναστικής κυριαρχίας των ανεξέλεγκτων αγορών και του αχαλίνωτου κέρδους».

Η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου αναφέρει τα εξής:

«Κοινή συνισταμένη όσων αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το «Ιδεολογικό Δίκτυο Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ.) είναι να αποκτήσουν βήμα όσοι πολίτες πιστεύουν στο πρωτείο της Δημοκρατίας, της πολιτικής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έναντι της δυναστικής κυριαρχίας των ανεξέλεγκτων αγορών και του αχαλίνωτου κέρδους. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια πολιτών που έχουμε ως κοινή ιδεολογική αναφορά μας τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς μονοσήμαντες κομματικές αντιστοιχίσεις.

Μια συλλογική προσπάθεια να επανεπινοήσουμε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, θέλουμε στη ζωή μας περισσότερη δικαιοσύνη, καλύτερη μόρφωση και περισσότερο φως, ότι δίνουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, συμμετέχοντας σε μια Δημοκρατία που σφύζει από την κίνηση των πολιτών, χωρίς να ασφυκτιά από τα συμφέροντα των λίγων.

Μπροστά στη Sacrificio Intellectus (απουσία της λογικής) και στην ηθικοπνευματική παρακμή που βιώνουμε στην πολιτική, στην κοινωνία, στη δικαιοσύνη, στην οικονομία, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, δηλώνουμε πως θα προσπαθήσουμε αδιάπτωτα να στήσουμε ανάχωμα. Ανάχωμα διαλόγου και συμμετοχής απέναντι στην ιδιώτευση και την καταναλωτική απάθεια, ανάχωμα διαφωτισμού απέναντι στην άγνοια, στους μύθους και τους ψιθύρους.

Και θεωρούμε πως δεν περισσεύει κανείς, ώστε να κουβεντιάσουμε θαρρετά, σε εκδηλώσεις και συζητήσεις, για τη δημοκρατία, για τις προοδευτικές ιδέες και πολιτικές, που μπορούν να ξανασυντάξουν μια καλύτερη ζωή. Να προβληματιστούμε και να καταθέσουμε νέες ιδέες για την εγκατάσταση του ανθρώπου στη χώρα της γνώσης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, και της προόδου.

Η κατάθεση κάθε σκέψης και πρότασης, κάθε βιώματος και απαντοχής είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί μια ώσμωση ιδεών και να καταρτιστεί ένα νέο ιδεολογικό μανιφέστο, μια προοδευτική αποτύπωση ρηξικέλευθων απόψεων.

Αντί επωδού σε τούτο το σάλπισμα συμμετοχής, μια φράση του Οδυσσέα Ιωάννου: «η πραγματικότητα έχει το μισό δίκαιο και οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε. Το άλλο μισό δίκιο το έχει το όνειρο».

Σας περιμένουμε στην κοινή συζήτηση και δράση».

Η συντονιστική επιτροπή

Μιχάλης Βασιλειάδης, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης, Κομοτηνή

Γιάννης Δραμουντάνης, Τραπεζικός, Πρόεδρος εργαζομένων Παγκρήτιας Τράπεζας, Μέλος Γεν. Συμβ. Ο.Τ.Ο.Ε., Ηράκλειο

Μαργαρίτα Καστανίδου, Πολιτικός Επιστήμονας, Θεσσαλονίκη

Γιάννης Μαρινάτος, Εκπαιδευτικός, Γεν. Σύμβ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Ρέθυμνο

Βασίλης Ναούμ, Ιατρός ΩΡΛ, Καστοριά

Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μηχανολόγος Χωροταξίας, Θεσσαλονίκη

Κωνσταντίνος Πατσαλάς, Δικηγόρος, Προέδρος Κοινότητας Δρυμού, Θεσσαλονίκη

Κώστας Παυλίδης, Επιχειρηματίας, Κέρκυρα

Βασίλης Σιαπέρας, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Ελένη Ταϊγανίδου, Πολιτικός Μηχανικός, Αθήνα

Κατερίνα Τσιαμπέρα, Δικηγόρος, Θεσσαλονίκη

Σπύρος Χριστοφορίδης, Δικηγόρος, Θεσσαλονίκη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Νικολέττα Σπυροπούλου, Δικηγόρος

Υπεύθυνος Τύπου: Αιμίλιος Σαπρανίδης, Δημοσιογράφος