Πολλά παρεμπίπτοντα ζητήματα προκαλεί η κατάθεση των προτάσεων για δημοψήφισμα καθώς όπως επισημαίνουν ανώτατοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες είναι πολύ πιθανό ο Κάρολος Παπούλιας να μην υπογράψει όπως προβλέπεται το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί  όσο η κυβέρνηση δεν θα ανοίγει την Ολομέλεια και θα εκκρεμεί το ζήτημα με την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές το πιο πιθανό σε μια τέτοια περίπτωση είναι το πάγωμα της διαδικασίας προώθησης πώλησης της μικρής ΔΕΗ, κάτι που θα είχε τεράστιο αντίκτυπο τόσο στο πεδίο των δανειστών όσο και των επενδυτών. Στους μεν πρώτους εξαιτίας του ότι η μικρή ΔΕΗ αποτελεί προαπαιτούμενο για την δόση του Ιουλίου, όσον δε αφορά στους επενδυτές για το ότι για μια ακόμη φορά θα διαπιστώσουν ότι το να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα είναι Γολγοθάς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αλλά και πολλοί βουλευτές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να ανοίξει την Ολομέλεια για να συζητηθεί η πρόταση επί του αιτουμένου δημοψηφίσματος.

Σε άλλη περίπτωση, δηλαδή αν ο νόμος πάρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ τότε, δεν υπάρχει δυνατότητα, τονίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη, να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την διενέργεια δημοψηφίσματος.