Με μία φωνή, το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) υποστήριξε και υιοθέτησε την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για επίσκεψη στο Φανάρι και συνάντηση με τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Αμεση ήταν και η ανταπόκριση του Πατριάρχη, με τον οποίο ο κ. Μεϊμαράκης διατηρεί μακρά σχέση και επικοινωνία. Ο Πατριάρχης λοιπόν δεν υποδέχθηκε μόνο την αντιπροσωπία του ΕΛΚ, αλλά γευμάτισε μαζί της σε στενό κύκλο στο Φανάρι, κάτι που δεν συνηθίζει και το οποίο μαρτυρά την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον κ. Μεϊμαράκη. Στην κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχαν, ο κ.κ. Βαρθολομαίος φάνηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει λάβει ο κ. Μεϊμαράκης από τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ, αλλά και του μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Επίσης, παρά το βαρύ πρόγραμμα της αποστολής, ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορούσε να μην επισκεφθεί και να μη δει ιδίοις όμμασι τη βεβήλωση και τους βανδαλισμούς που έχουν επιτρέψει οι τουρκικές Αρχές στην Αγιά Σοφιά, αυτό το σύμβολο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι το οποίο έχει άλλωστε επισημάνει επανειλημμένα με ερωτήσεις του προς την Επιτροπή, αλλά και με παρεμβάσεις του στις Ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 2/7