Η αντιπολίτευση κατάφερε πάλι το θαύμα της. Κατάφερε η συζήτηση ενός κομβικού και γενναία μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου, εκείνου για τα ΑΕΙ, να πραγματοποιηθεί στη σκιά του Βερναδακισμού, του Πολακισμού, του Φιλησμού. Η τοξική επίθεση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κατά της υπουργού Παιδείας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός για την αντιπολίτευση, τουναντίον έχει παγιωθεί ως το κυρίαρχο ήθος της. Ελλείψει επιχειρημάτων, στρεψοδικούν, ελλείψει αντιπροτάσεων, ασχημονούν.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρ’ όλο που προσέβλεπε σε γόνιμη κριτική, υπήρξε καταπέλτης κατά τις απαντήσεις της στα αίολα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που πολλές φορές άγγιζαν τα όρια της γραφικότητας. Με τη στάση της διαχώρισε την παραγωγική συζήτηση, από την αδιέξοδη και εμμονική συνθηματολογία.

Στα θετικά της συζήτησης στη Βουλή και ο εκ Πιερίας ορμώμενος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φώντας Μπαραλιάκος, ο οποίος διαβασμένος και καλά προετοιμασμένος ήταν ο εισηγητής του νομοθετήματος «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», που εντάσσεται στο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ο βουλευτής της Μακεδονίας απέδειξε με την παρουσία και το ήθος του, ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία διαθέτει στελέχη που παράγουν έργο, διακριτικά, συστηματικά και μεθοδευμένα.