Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι παρών στον δημόσιο διάλογο, παρεμβαίνοντας σταθερά σε όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Η πλήρης καταγραφή, όμως, της δικής του άποψης για την περίοδο της κρίσης, την οποία χειρίστηκε από την πρώτη γραμμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις. Ιδιαίτερα, μάλιστα, επειδή έρχεται τώρα, την ώρα που έχει ξεκινήσει μια μακρά προεκλογική περίοδος, στην οποία είναι φανερό ότι οι πληγές του πρόσφατου παρελθόντος εξακολουθούν να καθορίζουν διαχωριστικές γραμμές, καθώς και δυνατότητες για προεκλογικές και μετεκλογικές συμμαχίες.

Η ιδέα της έκδοσης ενός βιβλίου για την περίοδο της κρίσης, με την καταγραφή της άποψης ενός εκ των βασικών της πρωταγωνιστών, ανήκει στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά. Εκείνος πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο να του αφηγηθεί αναλυτικά τα γεγονότα που έζησε από πρώτο χέρι και έτσι προέκυψαν οι «Εκδοχές πολέμου 2009-2022», από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό και ένα πλήρες χρονολόγιο της κρίσης. Τα γυρίσματα των συνεντεύξεων έγιναν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», με φόντο τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, πριν από μερικούς μήνες, και το υλικό επικαιροποιήθηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν φτάσει στην έκδοση του βιβλίου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες του παρασκηνίου της περιόδου των μνημονίων και φωτίζει πρόσωπα και πράγματα. Από το τι συνέβη σε ένα υπόγειο στη Βαρσοβία, στο κρίσιμο ραντεβού με τον Σόιμπλε και τον Ασμουσεν, σε σχέση με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μέχρι το τι ακριβώς έγινε στις Κάννες, ποιοι γνώριζαν και τι για το δημοψήφισμα που ήθελε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Περιγράφει, επίσης, όλο το πολιτικό και κομματικό παρασκήνιο που οδήγησε στον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, στις εκλογές και μετά στον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης, στην αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. και στη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά σημεία που θα προκαλέσουν αίσθηση. Αν και οι «Εκδοχές πολέμου» δεν γράφτηκαν για να αποτελέσουν αντικείμενο προεκλογικής συζήτησης, η αναφορά στα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της κρίσης είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τον πολιτικό διάλογο, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο πολλά από αυτά που καθόρισαν την πορεία του τόπου. Το βιβλίο αριθμεί 422 σελίδες και φτάνει μέχρι σήμερα, έχοντας συμπεριλάβει σημεία και από την τελευταία συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ, πριν από δύο μήνες, όσον αφορά τις σημερινές «εκδοχές πολέμου», την πανδημία και την Ουκρανία.

Η παρουσίαση, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα γίνει στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου το απόγευμα της 26ης Ιουλίου. Εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα μιλήσουν ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου την περίοδο της κρίσης, και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος του Μega Νίκη Λυμπεράκη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 16/9