Με το ξεκαθάρισμα από τη μεριά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι εθνικές εκλογές μετατίθενται οριστικά για το 2023, υπήρξε μια σχετική χαλάρωση ανάμεσα στους «γαλάζιους» βουλευτές, αλλά και στους μνηστήρες για τις λίστες της Ν.Δ. στη ΘεσσαλονίκηΑν και η κάθε κατηγορία έβλεπε το σενάριο «πρόωρες εκλογές» διαφορετικά.

Για παράδειγμα, οι βουλευτές δεν θα έλεγαν «όχι» σε μια εκλογική διαδικασία-εξπρές που θα έφερνε το στήσιμο της εθνικής κάλπης τον Σεπτέμβριο του 2022. Ετοιμοπόλεμοι ήταν, καθώς εδώ και μήνες τρέχουν σε προεκλογικό ρυθμό, αλλά και πολλούς αντιπάλους τριγύρω τους δεν έβλεπαν. Λίγοι οι πολιτευτές που είχαν εξασφαλισμένο το «ναι» από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να είναι και πάλι υποψήφιοι και οι οποίοι κινούνταν σε εντατικό προεκλογικό ρυθμό.

Στη Θεσσαλονίκη αυτοί ήταν δεν ήταν 3 με 4. Διαμαντής Γκολιδάκης, Νίκος Καραγιαννακίδης, Γιώργος Ορφανός για την Α’ και Φάνης Παπάς για τη Β’. Κι αυτοί ήθελαν εκλογές-εξπρές τον Σεπτέμβριο, για να μη βρουν μπροστά τους νέους ισχυρούς παίκτες. Τώρα τα πράγματα μάλλον ξεκαθάρισαν: εθνικές εκλογές από τον Μάρτιο του 2023 και μετά, αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2023 και ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Και αφορά αυτούς που θα είναι υποψήφιοι βουλευτές την άνοιξη του 2023, αλλά δεν θα εκλεγούν στη Βουλή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, αυτό μπορεί να αφορά και εν ενεργεία βουλευτές που θα μείνουν εκτός Βουλής. Τι θα κάνουν αυτοί;

Οπως εκτιμάται, πολλοί θα σκεφτούν την Αυτοδιοίκηση και το άλμα προς τα εκεί. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν δείτε κάποιους σημερινούς «γαλάζιους» βουλευτές ή πολιτευτές να βάζουν πλώρη για κάποιον δήμο. Ιδιαίτερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι μια πολύ ελκυστική διεύθυνση, την οποία πολλοί θα έβλεπαν με καλό μάτι. Γι’ αυτό και ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, θα ήθελε όλοι οι ενεργοί βουλευτές της Ν.Δ., όπως η Αννα Ευθυμίου ή ο Δημήτρης Κούβελας, που είχαν στο παρελθόν βλέψεις προς τη δημαρχία, να εκλεγούν στη Βουλή. Για να μην κάνουν δεύτερες σκέψεις…

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 16/7