Έντονη κουβέντα γίνεται στο παρασκήνιο του «γαλάζιου» στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης για το αν η Ν.∆. στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα δώσει γραµµή για επίσηµη στήριξη σε κάποιον υποψήφιο στον κεντρικό δήµο, που θεωρείται δήµος που το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών θα στείλει πολιτικό µήνυµα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απάντησε στο σχετικό ερώτηµα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αλεξανδρούπολη και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής: «Θα δώσουµε χρίσµα και στήριξη στις περιφέρειες και στους δήµους θα αποστασιοποιηθούµε».

Αν αυτό θα ισχύσει για τους τρεις µεγάλους δήµους, δηλαδή την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, δεν έγινε σαφές. Στη Θεσσαλονίκη τα πράγµατα εµφανίζονται κάπως µπερδεµένα. Κι αυτό γιατί το 2019 η εµπειρία ήταν αρνητική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η Ν.∆. έδωσε χρίσµα στον Νίκο Ταχιάο, ο οποίος είχε άλλους τέσσερις αντιπάλους από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Παρόμοια κατάσταση

Ο Ταχιάος κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά εκεί έχασε πανηγυρικά από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, που ήταν ένας από τους θεωρούµενους ανεξάρτητους υποψηφίους από τον χώρο της Ν.∆. Σήµερα έχουµε περίπου µια παρόµοια κατάσταση. Ο Ζέρβας θα είναι υποψήφιος, η Ν.∆. το σκέφτεται αν πρέπει να δώσει πολιτική στήριξη, ενώ και ο ίδιος δεν είναι σίγουρο ότι το επιθυµεί.

Την ίδια στιγµή, έχουµε ήδη δύο υποψηφίους από τον χώρο της Ν.∆. (Γιώργος Ορφανός και Σάκης Τζακόπουλος) και έναν δυνάµει (Βασίλης Γάκης). Φυσικά, πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσµα της εθνικής κάλπης. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.∆. κερδίσουν καθαρά τις εκλογές και σχηµατίσουν αυτοδύναµη κυβέρνηση, είναι πιθανό να θελήσει να επιβάλει και τον δικό του υποψήφιο στη Θεσσαλονίκη.

Ουδετερότητα

Αν η Ν.∆. βγει αδύναµη από τις εθνικές εκλογές και βρεθεί σε µια διακυβέρνηση όπου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι ισχυρό, είναι πιθανό το σενάριο της απόλυτης ουδετερότητας. Αρα υποµονή µέχρι τις εθνικές εκλογές…

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Φεβρουαρίου 2023.