Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τις κινήσεις που κάνει στο παρασκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να επισκεφτεί την Ισπανία και να συναντηθεί με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Η υπόθεση αυτή φαίνεται πως έχει μπόλικο παρασκήνιο, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται σοβαρά να καταθέσει πρόταση ένταξης στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή οικογένεια της Αριστεράς, που, άλλωστε, παίζει πολύ μικρό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Οι αλλαγές αυτές, πάντως, παραδοσιακά εξετάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει πως αν το αποφασίσει οριστικά ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να τρέξει τις σχετικές διαδικασίες και να πείσει κυρίως τους συντρόφους του.

Οι παλιοί

Γι’ αυτό και έχει σημασία να δούμε και πώς θα αντιδράσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα ιστορικά στελέχη, που κρατούν ακόμα ψηλά τα λάβαρα της αριστερής ψυχής του κόμματος, διότι με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπάρξει τέτοια αλλαγή, απαιτείται συνεδριακή απόφαση. Εως τώρα ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να είναι στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Αριστεράς και ταυτόχρονα να μετέχει στους Ευρωσοσιαλιστές ως παρατηρητής.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Σεπτεμβρίου 2022.