Καλημέρα και καλή βδομάδα. Δεν σας κρύβω ότι μου λείψατε, κι ότι σας είχα στο μυαλό μου, όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο κατάλαβα ότι οι περισσότεροι δεν στεναχωρηθήκατε και πολύ από την απουσία της στήλης. Απεναντίας θα έλεγα, το χαρήκατε. Από σήμερα και κάθε μέρα θα τα έχουμε ραντεβού νωρίς το πρωί. Κοιτάξτε να το απολαύσετε!

Καταθέτει (σήμερα) μήνυση κατά Ρουμπάτη ο Πιτσιόρλας
Θα ξεκινήσω από το θέμα των παρακολουθήσεων, επηρεασμένος από την έκταση που έδωσε χθες ο πρόεδρος Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Μαθαίνω λοιπόν, ότι εντός της ημέρας ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα μέλος της κυβέρνησης του προέδρου Αλέξη Στέργιος Πιτσιόρλας θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτη, ώστε ο τελευταίος να κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποδείξει τους πραγματικούς λόγους παρακολούθησης του και κυρίως εάν αυτό συνέβη με νόμιμο ή αυθαίρετο τρόπο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο Σ. Πιτσιόρλας, θα τους πάει «βήμα – βήμα μέχρι τέλους», καθώς εκτός από την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, σκοπεύει να ζητήσει στοιχεία και από την ΑΔΑΕ επειδή ακριβώς δεν έχει πειστεί πως τέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης με «εισαγγελική εντολή», την οποία επικαλέστηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και μάλιστα να βγει και από πάνω με το να δηλώνει πως ο ίδιος δεν παρενέβη για να καλύψει ή να προστατεύσει ένα στέλεχος της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ…


Η διαφορά με την υπόθεση Ανδρουλάκη
Εν τω μεταξύ, με φόντο τα παραπάνω αποκτά ιδιαίτερη αξία η συγκριτική αξιολόγηση της υπόθεσης του Στ. Πιτσιόρλα με αυτή του Ν. Ανδρουλάκη και τον τρόπο που κινήθηκαν οι Αλ. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης αντίστοιχα.

Τι εννοώ; Στην υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, ο Κ. Μητσοτάκης, όντας πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, δεν είχε ενημερωθεί για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά όταν αποκαλύφθηκε ζήτησε στοιχεία για το εάν ήταν νόμιμη η επισύνδεση του, κάτι που πιστοποιήθηκε, αλλά παρόλα αυτά αναγνώρισε πως θα έπρεπε να υπάρχει «αυστηρό» φιλτράρισμα από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Στην περίπτωση του Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος πιστεύει πως τον παρακολουθούσαν με την ιδιότητα του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και όχι για κάποιον άλλον λόγο, ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να είναι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, γνώριζε τα πάντα. Επέτρεπε να στήνουν αυτί οι «κοριοί» της ΕΥΠ την περίοδο που ο Στ. Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν τη δημόσια περιουσία της χώρας, δείχνοντας πως μπορεί να μην του είχε εμπιστοσύνη για τον τρόπο που δρούσε ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ- αλλά εδώ παραμένει θολό ένα πράγμα: Ποιοι εισαγγελείς υπέγραψαν την εντολή παρακολούθησης του Στ. Πιτσιόρλα; Στην περίπτωση του προέδρου Ανδρουλάκη γνωρίζουμε. Στην περίπτωση του Πιτσιόρλα έχουμε μια αόριστη διαδικασία, δίχως ονόματα και στοιχεία, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν πλέον σε δικαστικό επίπεδο.


Από το «Βήμα» στο ΕΛΚ
Παραιτήθηκε από το «Βήμα» ο διπλωματικός συντάκτης και εδώ και δυο (περίπου) χρόνια αρχισυντάκτης πολιτικού της εφημερίδας, Άγγελος Αθανασόπουλος. Όπως πληροφορούμαι, ο συνάδελφος αποφάσισε να «μεταναστεύσει», συνεχίζοντας την καριέρα του από εντελώς διαφορετικό μετερίζι. Συγκεκριμένα, αποδέχτηκε πρόταση προκειμένου να αναλάβει ενεργό ρόλο στο γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Στρασβούργο. Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή Αθανασόπουλου μαθαίνω ότι έπαιξε και ο στενός συνεργάτης του προέδρου Κυριάκου, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας.

!Σε σοβαρές περιπέτειες αναμένεται να μπει πασίγνωστος στοιχηματιτζής της πιάτσας, ο οποίος «λήστεψε» τη μαμά εταιρεία, που του εμπιστεύτηκε εκτός από τα λεφτά της και τη διανομή του διαφημιστικού της προγράμματος.


Στο Μαξίμου ο Μαρινάκης
Διευρύνεται ο πρωινός καφές του Μαξίμου, στον οποίο δυο τρεις φορές τη βδομάδα συμμετέχει και ο πρόεδρος Κυριάκος. Εκτός από τους ήδη υπάρχοντες στο σχετικό σχήμα, από αυτή τη βδομάδα προστίθεται και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης. Ο ψηλός που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον νυν υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, είναι αλήθεια ότι έχει εντυπωσιάσει με την μεθοδικότητά του και τον πρωθυπουργό. Και επειδή εδώ που τα λέμε δεν περισσεύουν οι πολιτικοί στον πρωινό καφέ, ενόψει και των εκλογών, κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία του, μια φορά τη βδομάδα στην πρωινή σύσκεψη του Μαξίμου.

Δεύτερη ερώτηση στο κανάλι του Ιβάν
Εντύπωση προκάλεσε στους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τσίπρα, μετά την ΕΡΤ3, που πήρε την πρώτη ερώτηση, αμέσως μετά δόθηκε ερώτηση στο Open του Ιβάν Σαββίδη. Του καναλιού που πωλήθηκε στο γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη και που το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε καριέρα ως το πλέον φιλορωσικό Μέσο στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θέλησε να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας. Εντός στους Βαρδινογιάννηδες, τον Αλαφούζο, τον Μαρινάκη και τον Κυριακού και εκτός στους Αμερικανούς. Τι μήνυμα; Ότι στηρίζει τους φίλους τους, αδιαφορώντας αν είναι Ρώσοι, Άγγλοι ή Πορτογάλοι.

Έρχονται αποκαλύψεις για την χρηματοδότηση ελληνικών κομμάτων
Τρόμο προκαλούν στους υποψιασμένους οι αποκαλύψεις σχετικά με την χρηματοδότηση κομμάτων από τους Ρώσους. Και όταν λέω τρόμο, δεν αναφέρομαι γενικώς και αορίστως σε κάτι περαστικούς που σε ανύποπτο χρόνο τα άρπαξαν από τον Πούτιν, αλλά για κάτι αρχηγούς (ελληνικών) κομμάτων που προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αμερικανοί ότι είχαν μπουκώσει στα ρούβλια. Μάλιστα, έχουν βρεθεί και κάτι κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς πέραν των υπολοίπων, που ερευνούν κάτι περίεργοι Αμερικάνοι. Αναφέρομαι σε κάτι διαφημιστικές εταιρείες από τις οποίες περνούσαν (για να ξεπλυθούν) τα ρούβλια πριν φτάσουν στα ελληνικά κόμματα.

Τα τηλεφωνήματα του Μπάκου σε υπουργούς και ιερείς
Δυνατά στο παιχνίδι του παραγοντίσκου φαίνεται ότι έχει εισέλθει ο καπετάν Δημήτρης Μπάκος της κατασκευαστικής Intrakat. Αυτό προκύπτει από τα όσα φτάνουν στα αυτιά μου για κάτι τηλεφωνήματα που έχει κάνει ο εφοπλιστής (και εσχάτως εργολάβος και μιντιάρχης) σε κάτι παπάδες αλλά και υπουργούς. Μάλιστα, για τους τελευταίους μιλάει και πολύ με αποτέλεσμα να τους εκθέτει. Φυσικά, εκείνοι δεν το γνωρίζουν και ενδεχομένως όταν θα το μάθουν (πόσο μιλάει εξ ονόματος τους) να είναι αργά. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάκος, που συμβουλεύεται κάτι υπερφίαλους της πιάτσας, ήδη έχει αρχίσει να εκτίθεται. Και θα εκτεθεί περισσότερο, όταν θα συνειδητοποιήσει ότι μετά τον Δημήτρη Παππά (δεξί χέρι του Σουρέτη στην Intrakat) βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου τα περισσότερα μεγαλοστελέχη της εταιρείας.

!Και μιας και βρίσκομαι στον χώρο των κατασκευών, να σας πω ότι εσχάτως έμαθα ότι και στην Avax τώρα τελευταία κάνουν υπερκατανάλωση των υπουργικών ονομάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι τράπεζες
-Ας γυρίσουμε όμως σε όσα είπε ο πρόεδρος Αλέξης στη Θεσσαλονίκη, χτες. Είπε πολλά ο Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, με τις υποσχέσεις του να κοστολογούνται στα 23,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2023! Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω το κατά πόσον στέκονται στην πράξη οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα εστιάσω στις δηλώσεις του για τις τράπεζες. Οι οποίες, παρεμπιπτόντως, λόγω της εξυγίανσης που έχουν επιτύχει και των προοπτικών που παρουσιάζουν (με πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παρά τη νέα σφοδρή κρίση δεν έχουν δει νέα κόκκινα δάνεια), βρίσκονται ξανά στην «ατζέντα» των ξένων επενδυτικών οίκων (βλέπε εκθέσεις JP Morgan και Goldman Sachs).

Άκουσα, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα να λέει περί «τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης της ΝΔ στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Και αναρωτήθηκα: Τι εννοεί ο ποιητής; Μήπως δεν έχει καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση μείωσε τα κόκκινα δάνεια που άνθισαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 τα κόκκινα δάνεια έχουν πέσει στα 14,8 δισ. ευρώ, ή αλλιώς στο 10%, επί του συνόλου των δανείων, όταν το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν στα 75,3 δισ. ευρώ , με τον αντίστοιχο δείκτη στο 43,6%;

Όχι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ιδέα. Έσπευσε να συμπληρώσει δε, ότι οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια κινδυνεύουν να εγγράψουν στο δημόσιο χρέος εγγυήσεις περίπου 19 δισ. ευρώ (ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί τον «Ηρακλή» και βασίζεται στο θέμα που έχουν ανακινήσει πάλι κάποιοι γραφειοκράτες της Eurostat για τους οποίους θα πούμε παρακάτω). «Θα εφαρμόσουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τα κόκκινα δάνεια», είπε. Τι εννοεί δηλαδή; Μήπως τη bad bank την οποία οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πλήρωναν με δεκάδες δις. ευρώ με το καλημέρα (άρα εκ προοιμίου αύξηση του δημόσιου χρέους), τη στιγμή που με τον «Ηρακλή» όλο το κόστος της εξυγίανσης των τραπεζών πλήρωσαν οι ξένοι επενδυτές;

Εθνική Τράπεζα, όπως Αττικής;
Στα άλλα ωραία που είπε ο κ. Τσίπρας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες. Να τον ενημερώσω ότι αυτό το αποφασίζουν οι ίδιες οι τράπεζες σε συνεννόηση με τον επόπτη τους, τον SSM. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγορεύσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας για να την μετατρέψει σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα. Να φανταστώ τύπου Τράπεζας Αττικής; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης. Μα αυτά, δεν είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος και δεν τα έχει ρυθμίσει θεσμικά ήδη;

!Μιλώντας πάντως για την Τράπεζα Αττικής, σήμερα το πρωί μαθαίνω συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο ΤΧΣ με τη συμμετοχή και της νέας διευθύνουσας συμβούλου της Attica Bank, Ελένης Βρεττού. Υποθέτω θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα συμμετάσχουν οι μέτοχοι στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία δεν μπορεί να τρενάρει επί μακρόν.

Ο Ηρακλής και οι γραφειοκράτες της Eurostat
Και πάμε τώρα στα των εγγυήσεων του «Ηρακλή» (και των GACS στην Ιταλία) που έχει ανασύρει η Eurostat και διαρρέουν και στον εγχώριο Τύπο (πιθανολογώ – μετά βεβαιότητας θα έλεγα – από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού ο άλλος γνώστης της υπόθεσης είναι το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χειρίζεται πολύ σοβαρά την κατάσταση). Η Eurostat λοιπόν, ανοίγει μια ολόκληρη μεθοδολογία για το ενδεχόμενο να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος οι κρατικές εγγυήσεις. Κάτι πάει στραβά, όμως, με τους γραφειοκράτες της Eurostat, αφού φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα και κυρίως ότι σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η ΕΕ, δεν μπορεί ένα κοινοτικό όργανο να έρθει και να ακυρώσει αναδρομικά αποφάσεις που έχουν ληφθεί ομόφωνα από όλα τα μείζονα ευρωπαϊκά όργανα. Πέρα από τη ρυθμιστική παραβίαση κανόνων δε, οι γραφειοκράτες της Eurostat δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη ότι τέτοιες «ακροβασίες», στη δίνη τριών αλλεπάλληλων κρίσεων, θα γίνονταν μπούμερανγκ στην ευστάθεια όχι απλά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά της ίδιας της ΕΕ. Αρκεί να δει κανείς την ευελιξία που δίνει στην τρέχουσα κρίση η ΕΕ στις εταιρείες πετρελαίου μέσω των κανόνων του ανταγωνισμού, για να καταλάβει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τις τιτλοποιήσεις, προκαλώντας έναν κολοσσιαίο συστημικό κίνδυνο. Γιατί κρατικές εγγυήσεις έχουν όλοι και όχι μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία…

!Να θυμίσω επίσης ότι οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη ενέκριναν τον δικό μας «Ηρακλή», καθώς: α) διασφαλίζεται ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου δεν εγγράφονται στο χρέος (αυτό έλεγε το manual της Eurostat), β) οι εγγυήσεις είναι state aid free (δηλαδή η Κομισιόν έχει ζυγίσει μεσοσταθμικά την περίπτωση κατάπτωσης και έχει κοστολογήσει μέσω αυτής την καταβαλλόμενη προμήθεια από τις τράπεζες), και γ) η Ελλάδα κατάφερε και πήρε για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» το zero risk. Δηλαδή μηδενική στάθμιση κινδύνου που διασφαλίζει περαιτέρω τις κρατικές εγγυήσεις.