Γενέθλια έχει σήμερα ένας από τους καθημερινούς, αλλά παράλληλα από τους πιο αφανείς, ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόκειται για τον προσωπικό φωτογράφο του πρωθυπουργού, Δημήτρη Παπαμήτσο, που είναι η «σκιά» του τα τελευταία επτά χρόνια σχεδόν, από τότε δηλαδή που εξελέγη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Όλο αυτό το διάστημα έλειψε μόνο μία μέρα, γιατί είχε πάθει πνευμονία!

«Εγώ είναι σαν να κάνω ένα ντοκιμαντέρ μακράς διαρκείας, να καταγράφω την ιστορία του ανθρώπου αλλά και της χώρας. Ξεκινάω να φωτογραφίζω το πρωί και τελειώνω το βράδυ. Σε μια εργάσιμη που δεν έχει βαρύ πρόγραμμα ο πρωθυπουργός φτάνω τις 500 φωτογραφίες, σε μια μέρα περιοδείας τις 2.500», είπε ο ίδιος πρόσφατα (στην Καθημερινή). «Η δική μου φιλοσοφία είναι να βρίσκομαι στον χώρο αλλά να είμαι σαν αόρατος ώστε να τραβάω απρόσκοπτα τις φωτογραφίες μου. Βλέπω εικόνες, φως και κάδρα, την ώρα που ο πρωθυπουργός συναντά ή μιλάει με κάποιον».

Όσο για τα κορυφαία «κλικ» και τις ξεχωριστές στιγμές των τελευταίων αυτών ετών; «Από τις δύσκολες ήταν η κηδεία του πατέρα του στην Κρήτη», είπε ο Παπαμήτσος. «Η πιο ευχάριστη το βράδυ που πήρε τις εκλογές αλλά και όταν έγινε πρόεδρος του κόμματος. Πιο συγκινητική στιγμή για μένα ήταν η ομιλία του στο Κογκρέσο, όχι όταν την έβγαζε που είχα την ευθύνη της κάλυψης όσο αργότερα, όταν κατέβηκε από το βήμα και είχαμε όλοι την αίσθηση ότι έγραψε ιστορία».

Η πρώτη επαφή με την φωτογραφία για τον Δημήτρη Παπαμήτσο έγινε ως μάθημα στη σχολή συντήρησης έργων τέχνης. Ένα μάθημα ήταν αρκετό για να αποφασίσει ότι θέλει να γίνει φωτογράφος, οπότε με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους πήγε σε άλλη σχολή. Όντας ακόμα φοιτητής, ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτορεπόρτερ καλύπτοντας πολιτικά και αθλητικά θέματα. Η γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε το 2015, κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, όταν και κλήθηκε να καλύψει κάποιες από τις περιοδείες του. Από τότε είναι ο επίσημος φωτογράφος του.