Έντονο ήταν το παρασκήνιο πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου ως νέου επιτρόπου της Ελλάδας.
Δύο ονόματα έπαιξαν σοβαρά για τη θέση, η Ντόρα Μπακογιάννη και η Μαρία Δαμανάκη, αυτά βεβαίως εώς ότου μπήκε στο παιχνίδι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εκδηλώσει την άποψη υπέρ της παραμονής της κυρίας Δαμανάκη στη θέση της επιτρόπου καθώς θεωρούσε πως θα μπορούσε η κυρία Δαμανάκη να διεκδικήσει καλύτερο χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν. Ο Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε αποκλείσει την παραμονή της Μαρίας Δαμανάκη στη θέση της ωστόσο έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως η Δαμανάκη προέρχεται από του σοσιαλιστές και όχι απο το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, αλλά και πιθανές αντιδράσεις εντός της ΝΔ για τη μη επιλογή Μπακογιάννη .

Στο πλαίσιο της συνεννόησης αυτής ο Αβραμόπουλος επικοινώνησε προ ημερών με τον Βενιζέλο για να ζητήσει την συμφωνία του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Βενιζέλος συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι ο νέος επίτροπος, ανεξάρτητα από το χαρτοφυλάκιο, που θα αναλάβει, θα υπηρετήσει τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που σχετίζονται με την σταθερότητα και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις, αλλά με καθημερινή προσπάθεια για την βελτίωση  αναγκαστικών ρυθμίσεων που δεν υπηρετούν πραγματικά  το στόχο της εθνικής ανταγωνιστικότητας και  για   τη  λήψη θετικών μέτρων αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.