Κίτρινες κάρτες από τον Αντώνη Σαμαρά σε υπουργούς
Σε ποιους "ύποπτους" υπουργούς έστειλε το μήνυμα ο πρωθυπουργός
Του Γιώργου Σιαδήμα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τελεσίγραφο στους υπουργούς που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις για επίσπευση όλων των δράσεων έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ανεχθεί άλλες διαφοροποιήσεις. Οι επιστολές του Γκίκα Χαρδούβελη προς τους υπουργούς και ιδίως σε όσους «κωλυσιεργούν» και «βαρύνονται» με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ήταν μόνο η αρχή. Ηδη το πρωθυπουργικό γραφείο έχει επισημάνει με τον πιο αυστηρό και κατηγορηματικό τρόπο ότι «τα ψέματα τελείωσαν», αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και ενδοκυβερνητικές κόντρες, ενόψει της τελικής και πιο δύσκολης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνεται καθημερινά για την πορεία του κυβερνητικού έργου μέσω του ειδικού προγράμματος «Δήλος», που έχει εγκατασταθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, δίνοντας σαφή εικόνα «για όλους και για όλα», όπως σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.
Την ακριβή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την πιστή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων παρακολουθεί στενά ο Σταύρος Παπασταύρου, με τη συνδρομή του Δημήτρη Πτωχού, επισημαίνοντας τις όποιες αποκλίσεις-καθυστερήσεις θα δημιουργούσαν προσκόμματα στον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης: τη ρύθμιση του χρέους.
Αντίθετα, όμως, από τον επιδιωκόμενο στόχο, αρκετοί υπουργοί όχι μόνο καθυστερούν να προωθήσουν τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, αλλά αναλώνονται σε ενδοκυβερνητικές κόντρες, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με τον κ. Σαμαρά να ετοιμάζεται να σηκώσει τις πρώτες κίτρινες κάρτες.
ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, να έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους συναδέλφους του, αλλά τον ίδιο φαίνεται να τον απασχολεί η «κυριαρχία» του στο κτίριο της οδού Νίκης επί στελεχών και παραγόντων που λέγεται ότι ακόμα πίνουν νερό στο όνομα του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό, την ώρα που ο υπουργός καλείται να κλείσει μια σειρά από κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι τα προαπαιτούμενα που αφορούν τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τη μετατροπή της σε έναν νέο τομέα, με 11.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα αναλάβουν τα έσοδα και τις αλλαγές σε σχέση με τη φορολογική πολιτική και κυρίως την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος «τσάρος» δέχεται διακριτικά πυρά από συναδέλφους του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δήλωσε προ ημερών πως «για τους αιγιαλούς δεν χρειάζεται νομοσχέδιο, αλλά μόνο χάραξη», αμφισβητώντας ουσιαστικά τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί προβλήματα. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», από το Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρεται δυσαρέσκεια για πρωτοβουλίες του, κυρίως στα ενεργειακά θέματα. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι σε αυτόν τον τομέα ακολουθεί δική του ατζέντα, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Ασημάκη Παπαγεωργίου, να παρακολουθεί αμήχανα τον προϊστάμενό του και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να εκφράζουν έντονο προβληματισμό στις κλειστές συσκέψεις τους.
ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Προσωπική ατζέντα φαίνεται να ακολουθεί και ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος, ερχόμενος σε αντίθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιμένει καθημερινά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στους δήμους. Την ίδια ώρα, δείχνει να συμμαχεί με τον επικεφαλής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, ο οποίος έχει επιτεθεί με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη.
Οσον αφορά τον τελευταίο, το πρωθυπουργικό επιτελείο «ποντάρει» πολλά στο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε πολιτικό κόστος, ωστόσο το χρονικό διάστημα που πρέπει να «τρέξει» τα σημαντικά ζητήματα (πλην της αξιολόγησης) της κινητικότητας και των ελέγχων για όσους προσλήφθηκαν παράνομα είναι μικρό. «Εχει όμως χρόνο να αναδείξει το προφίλ του επιτιθέμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο», σχολίαζε πρόσωπο κοντά στον κ. Σαμαρά, δείχνοντας ότι η επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η σκληρή απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την ηγεσία της κυβέρνησης.
ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ
Δύσκολη θεωρείται και η αποστολή του Γιάννη Βρούτση, καθώς έχει αναλάβει να προωθήσει τις νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν αποτελούν οι έντονες αναταράξεις που έχει προκαλέσει ακόμα και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η επιμονή του να επαναφέρει ρύθμιση περί ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας με άλλα επικουρικά. Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει προβληματισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα στηθεί απέναντι από την κυβέρνηση μια παραδοσιακή ομάδα ψηφοφόρων της Ν.Δ., όπως είναι οι χιλιάδες ένστολοι.
Πάντως, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, ήδη προωθείται στο πολυνομοσχέδιο η κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.ά.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις από το 2015, γεγονός που θα φέρει νέες μειώσεις, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχει κλείσει και το θέμα με τις ομαδικές απολύσεις.
Σημαντικά ζητήματα έχει να διαχειριστεί στο υπουργείο Υγείας και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους διοικητές των νοσοκομείων για δύο κυρίως ζητήματα: την τήρηση των προϋπολογισμών και την αξιολόγηση του προσωπικού. Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει στο προσκήνιο και ο επανέλεγχος στο σύστημα ελέγχου των φαρμάκων, που ρυθμίζει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών.
Ανησυχία για την ατζέντα Δένδια
Το υπουργείο Ανάπτυξης εμπλέκεται σε πολλά προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν αμέσως. Ο Νίκος Δένδιας όμως ακόμα ενημερώνεται, ενώ φαίνεται να αναλώνεται σε κόντρες με τους υφυπουργούς του, αρχικά με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο και εν συνεχεία με τον Νότη Μηταράκη.
Σημείο τριβής με τον δεύτερο είναι η περίφημη Διεύθυνση Επενδύσεων, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, ωστόσο, που προβληματίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας δείχνει να θέλει να ακολουθήσει τη δική του ατζέντα, κάτι που προκαλεί ανησυχία λόγω του ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, λόγω της διαχείρισης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δίνει τη δυνατότητα στον πολιτικό που προΐσταται να έρχεται σε επαφή με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρώσει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και το Πτωχευτικό Δίκαιο.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και η «πολιτικάντικη», όπως χαρακτηρίζεται, τακτική που ακολουθεί ο Γιώργος Καρασμάνης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενδεικτική είναι η άρνησή του να συνυπογράψει τις διατάξεις για τον αγροτουρισμό στο σχετικό νομοσχέδιο της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη, πράγμα που προκάλεσε πονοκέφαλο στο ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης.