Παρέλαση υποψηφίων, κομμάτων και «μνηστήρων» αναμένεται να καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο του διπλού εορτασμού της πόλης. Το ότι οι περσινές αλλά και οι προπέρσινες εκδηλώσεις είχαν επισκιαστεί από την πανδημία, αλλά και ότι φέτος οι εορτασμοί βρίσκουν τη χώρα ουσιαστικά σε προεκλογική φάση θα αυξήσουν κατακόρυφα το πολιτικό ενδιαφέρον και τις πολιτικές παρουσίες του τριημέρου. Τόσο για τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο στις 26 Οκτωβρίου όσο και για τη στρατιωτική παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου.

Το «παρών» θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να γίνει η μάχη της εξέδρας, αλλά και της πασαρέλας στον Άγιο Δημήτριο, όπου παραδοσιακά τελείται η επίσημη δοξολογία. Εκεί συνήθως γίνεται και ένα είδος άτυπης δημοσκόπησης.

Βλέπετε, από τα σκαλάκια της εκκλησίας μέχρι την είσοδο του ναού ο δρόμος είναι αρκετά μακρύς, οπότε όλοι καταγράφουν ποιος θα λάβει το πιο θερμό χειροκρότημα. Συνήθως, παλαιότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβγαινε νικητής, ιδιαίτερα επί εποχής Κωστή Στεφανόπουλου, ενώ και ο Κώστας Καραμανλής, που «έπαιζε εντός έδρας», έπαιρνε ισχυρό χειροκρότημα. Βέβαια, στο προαύλιο του ναού δεν είχαμε πάντα μόνο επευφημίες.

Οι παλιότεροι θυμούνται τη γιούχα που είχε δεχτεί το 2011 ο τότε υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, και που ήταν ένα είδος προάγγελου για το τι θα ακολουθήσει. Δύο ημέρες μετά και ενώ το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ήταν στο φόρτε του, το πλήθος είχε σπάσει τα κιγκλιδώματα, με αποτέλεσμα η παρέλαση να μη διεξαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης.

Εν έτει 2022 τα πράγματα θα είναι πολύ ήρεμα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αναμένεται να δώσει το «παρών», χωρίς να αποκλείεται να αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή. Παρόντες, όμως, θα είναι όλοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, οι «μνηστήρες» για τις λίστες, αλλά και όλα τα στελέχη που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος εορτασμός πριν και από τις εθνικές και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπότε το πολιτικό πλήθος θα είναι μεγάλο...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/10