Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Κράτα με, να σε κρατώ, ν’ ανεβούμε το βουνό», λέει μια παλιά λαϊκή ρήση, που ταιριάζει απολύτως στο δίδυμο Σαμαρά και Βενιζέλου. Μόνο που η σχέση αυτή, αν αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα συντήρησή της, είναι φυσικό, εξ αιτίας συγκεκριμένων γεγονότων, να γεννά ένα εύλογο ερώτημα: Επειδή ο κ. Βενιζέλος είναι ένας επιδέξιος πολιτικός οπορτουνιστής, έχει καταλάβει ο κ. Σαμαράς ότι ο συνεταίρος του κάποια στιγμή που θα τον συμφέρει «θα τον αδειάσει»; Και αν τα ξέρει αυτά ή τα υποπτεύεται -διότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν τον αφήνει-, γιατί τον στηρίζει τόσο και γιατί τον καλύπτει περισσότερο;
Το μέγεθος της κάλυψης, αλλά και την προσπάθεια διάσωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον πρωθυπουργό τα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στους κατά καιρούς υπαινικτικούς εκβιασμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όταν μάλιστα το κόμμα αυτό ήταν στο ναδίρ, ο κ. Σαμαράς ουδόλως απείλησε τον κυβερνητικό συνεταίρο του με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τις οποίες εκείνη την εποχή τις απέφευγαν στη Χαριλάου Τρικούπη «όπως ο διάβολος το λιβάνι»...

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ

Είναι πολλά τα παραδείγματα της κάλυψης του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου. Το πλέον πρόσφατο είναι η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου στο αίτημα που είχε υποβληθεί από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη γνωστή υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Στην απάντηση αυτή είχε πει η κ. Βούλτεψη ότι η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. ίσχυε μόνο στην περίπτωση που αυτή θα κέρδιζε την αυτοδυναμία. Ομως ο λαός επέλεξε τις συνεργασίες (σ.σ.: Οπότε δεν μπορούμε να διώκουμε τους συνεταίρους μας). Αλλα παραδείγματα σιωπής από την πρωθυπουργική πλευρά στα πολιτικά ατοπήματα Βενιζέλου:

1 Είναι γνωστές οι προεκλογικές δηλώσεις του ότι, στην περίπτωση που καταψηφιζόταν στις ευρωεκλογές η «Ελιά», θα έριχνε την κυβέρνηση! Για να μη χωρεί μάλιστα αμφιβολία τι εννοούσε, διευκρίνισε ότι θα πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αποχωρεί, παραπέμποντας έτσι στη δυνατότητα του Προέδρου να αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα εναλλάξ, και στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ψήφος εμπιστοσύνης προς κάποιον συγκεκριμένο αρχηγό που θα πάρει την εντολή, να πάμε σε πρόωρες εκλογές! Από το Μαξίμου δεν υπήρξε αντίδραση.

2 Ηταν έμπνευσης Βενιζέλου η πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, που ανέσυρε στην επιφάνεια θέμα εκλογικού νόμου. Η σχετική πρόταση απέβλεπε στην αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως αυτός ο ελιγμός εξέφραζε έναν πανικό, τον οποίον μπορεί να τον έχει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, δεν επιτρεπόταν όμως να τον εξωτερικεύει και η Ν.Δ., ακόμη και αν είχε πανικοβληθεί.

3 Εκανε ο κ. Βενιζέλος ρηματική διακοίνωση προς την... κυπριακή κυβέρνηση, επειδή τον εγκάλεσε δικαιολογημένα Κυπρία ευρωβουλευτής, καθώς δεν αντέδρασε στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ε.Ε., όταν κατατέθηκε τουρκικό έγγραφο που αποκαλούσε την Κύπρο, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης, «Εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία»! Αναγκάστηκε να τον καλύψει ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και ο ίδιος. Ακόμη αναμένεται η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς για τη βάναυση αυτή προσβολή που δέχτηκε η Κύπρος.

ΩΣΑΝ… ΓΚΕΝΣΕΡ

Μετά τις ευρωεκλογές και το μάλλον οδυνηρό για τη συγκυβέρνηση αποτέλεσμά τους, εδώ στα «Π» στοιχηματίζαμε ότι ο πρώτος που θα εγκαταλείψει τον Σαμαρά θα είναι ο Βενιζέλος. Κι αυτό διότι, έχοντας αναθαρρήσει από το σωσίβιο της «Ελιάς», έβλεπε για τον εαυτό του ως προοπτική να παίζει ο ίδιος ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών μας πραγμάτων, με ένα μειοψηφικό κόμμα πίσω του. Οπως έχει προβλέψει στα «Π» κορυφαίος πολιτικός, «ο Βενιζέλος θέλει να κάνει τον Γκένσερ της Ελλάδας». Αλλωστε, εδώ και μέρες οι αποστασιοποιήσεις από τη Νέα Δημοκρατία είναι εμφανείς.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη ρήξη του με τη Ν.Δ. ώστε να το παίζει... Γκένσερ στο εξής, είχε επιτεθεί στον κυβερνητικό του συνεταίρο διερωτώμενος γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ και δεν το έχει η Ν.Δ. «Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε;», είχε διερωτηθεί.
Τελευταίως, δε, τόσο ο κ. Πρωτόπαππας όσο και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας μάλιστα για διαφορετικές αξιακές αρχές μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (!) σε εκδήλωση, έριξαν προειδοποιητικές βολές για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κυβερνητικός συνεταίρος της Ν.Δ., μόλις του δοθεί η ευκαιρία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, καίτοι υπουργός της κυβέρνησης, είπε στην ίδια εκδήλωση ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση για να κρατάει τα μπόσικα των κακών δεξιών επιλογών»!
Αλλά και άλλος υπουργός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ -το οποίο πήρε στον τελευταίο ανασχηματισμό περισσότερα χαρτοφυλάκια από την πραγματική του σήμερα εκλογική δύναμη-, ο κ. Μανιάτης, διαφοροποιήθηκε από το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, λέγοντας ότι δεν είναι αναγκαίο, διότι μπορούν να γίνουν αλλιώς οι ρυθμίσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ μία διαρροή αποκάλυπτε ότι... «υπήρξε χημεία». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πολλά σημεία, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε ότι ξεκίνησε ένας ειλικρινής, ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί, καθώς «οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά στοιχεία».

Η προοπτική της ρήξης

Και ενώ συμβαίνουν αυτά με τον «σύμμαχο», στη Ν.Δ. με τόσους ανεξαρτητοποιημένους και με κατακερματισμένη τη Δεξιά δεν φαίνεται επί του παρόντος στον ορίζοντα ο πολιτικός χώρος με τον οποίον αυτή θα μπορούσε να συμμαχήσει όταν ο συνεταίρος της την εγκαταλείψει.

Ετσι, η πιο βέβαιη εξέλιξη είναι να υλοποιήσει ο κ. Βενιζέλος τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί για ρήξη με τον πρωθυπουργό, με αφορμή την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Ο χρόνος εκδήλωσης της «ανταρσίας» τοποθετείται παραμονές των διαδικασιών ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια -λένε οι εισηγήσεις προς τον κ. Βενιζέλο-, αν διαπιστώσει ότι δεν συγκεντρώνονται οι αναγκαίες ψήφοι για την εκλογή του νέου Προέδρου, οπότε αναγκαστικώς θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει μία ρήξη με τον κ. Σαμαρά. Αυτή η ρήξη να έχει κοινωνικό περιεχόμενο, έτσι ώστε η διαφοροποίηση από τη Ν.Δ. να αυξήσει τις πιθανότητες του ΠΑΣΟΚ -όπως θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη- για μία αξιοπρεπή εκλογική εμφάνιση, είτε αυτοδυνάμως είτε σε συνεργασία πάλι με την «Ελιά».