"Όσοι είναι να φύγουν δεν έχουν να φοβούνται για το εφάπαξ τους, οι νέοι όμως θα είναι με τους ίδιους όρους που θα είναι και οι υπόλοιποι", τόνισε προς τους στρατιωτικούς συντάκτες κορυφαία πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμύνης απαντώντας στο ερώτημά τους για το «σεισμό» που έχει προκληθεί σήμερα από το πρωί στις τάξεις των εν ενεργεία στρατιωτικών με τα όσα είδαν και πληροφορήθηκαν για το προαναφερθέν θέμα. 

Για το ίδιο θέμα από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτση με ανακοίνωση του υπουργείου του υποστηρίζει ότι η λύση θα δοθεί με ειδική ρήτρα, η οποία θα μειώνει σταδιακώς και σε μικρότερο ποσοστό το εφάπαξ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου. Πρόκειται για τη λεγόμενη «ρήτρα του αξιόμαχου» που θα εφαρμόζεται στο συντελεστή βιωσιμότητος, «μία ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των ΕΔ και των ΣΑ, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου». 

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι "τα ταμεία διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής ’μυνας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη", προσθέτοντας ότι "διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των ταμείων έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές".

Προβληματισμός στο ΥΠΕΘΑ

Η κατάσταση από το πρωί στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία ήταν εκρηκτική και το θέμα του εφάπαξ ήταν το κυρίαρχο στις συζητήσεις όλων. Το parapolitika.gr είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ, οι οποίοι ΟΛΟΙ τους εξέφρασαν τον σοβαρότατο προβληματισμό τους. "Δεν είναι δυνατόν εμείς να έχουμε τα προβλήματα που έχουμε ως ΕΔ και να τρέχουμε από το πρωί να καθησυχάζουμε τον κόσμο μας αποκάτω". 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το ΥΠΕΘΑ πληροφορήθηκε ότι το νομοσχέδιο, ως προς το σκέλος τους για το εφάπαξ των στρατιωτικών, περνούσε ως είχε επικοινώνησε με το Μαξίμου, όπου του εξήγησε λεπτομερώς πως έχει το όλο θέμα, αλλά και τον σοβαρό αντίκτυπο που θα έχει επί των ενεργεία στελεχών των ΕΔ, κάτι που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, βρήκε «ευήκοον ους», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την τελικώς επιλεγείσα πρόταση που ανακοινώθηκε από τον κ.Βρούτση. 

Λ.Σ.Μ.