Έξι κυβερνητικοί και υψηλόβαθμα αυτοδιοικητικά στελέχη συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα για ένα θέμα που αφορά τη Θεσσαλονίκη και το οποίο είναι καινούργιο στην ατζέντα της πόλης. Ο λόγος για την ανάπλαση της Δυτικής Πύλης της Θεσσαλονίκης, ζήτημα το οποίο έφερε στο ίδιο τραπέζι δύο υπουργούς (Κ. Σκρέκα και Α. Σκέρτσο), δύο υφυπουργούς (Στ. Καλαφάτη και Ν. Ταγαρά), έναν γενικό γραμματέα (Ευθ. Μπακογιάννη) και την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη (Μ. Αντωνίου).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, και μέσω τηλεδιάσκεψης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, και ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Π. Μπίλλιας.Το έργο είναι μια από τις καινούργιες προτάσεις της κυβέρνησης και είχε συμπεριληφθεί στα 30 έργα[1]στόχους της για το 2030, που παρουσιάστηκαν λίγο πριν από τη φετινή ΔΕΘ. Φαίνεται δε ότι έχει κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, που πήρε και τη σχετική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σύσκεψης.

Πρόκειται για ένα ολιστικό, ολοκληρωμένο και συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, με υιοθέτηση ιδεών και προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Arxellence 2, που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Αlumil, με τον πρόεδρό της Γ. Μυλωνά να δίνει το «παρών» στη σύσκεψη. Η εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό είναι το έργο να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, καθώς θα έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι ο επισπεύδων το όλο εγχείρημα, με τη συνεργασία και τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η κυβέρνηση θα είναι παρούσα για να λύσει οποιαδήποτε γραφειοκρατικά προβλήματα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την υλοποίηση νέων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται με 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι έχει κλειστό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το 2025. Κρατήστε την ανάπλαση της Δυτικής Πύλης, γιατί θα είναι το άμεσο asset της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ – Ένθετο Secret