Σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, θα βρεθεί στα Τίρανα, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων.

Όμως εξαιρετικής σημασίας είναι η είδηση πως την επομένη της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να πραγματοποιήσει περιοδεία στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο της ελληνικής μειονότητας. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Χιμάρα, το Φοινίκι και τη Δρόπολη.

Αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν στην περιοδεία του αυτή θα τον συνοδεύσει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με τον οποίο έχει συζητήσει αλλεπάλληλες φορές το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, εντούτοις η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στις περιοχές αυτές μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική.

Κι αυτό γιατί, αν θυμάμαι καλά, από το 1991 μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία κανένας άλλος ηγέτης της χώρας. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε επισκεφθεί τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία το 1991.

Στα Τίρανα

Ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος ως πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Τίρανα, αλλά τους εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας τους είχε συναντήσει σε ξενοδοχείο της αλβανικής πρωτεύουσας

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 3 Δεκεμβρίου 2022.