Πρωί-πρωί µε την αυγούλα την περασμένη Παρασκευή είδα τον συναγωνιστή Γιάννη Οικονόµου να λέει ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» και να προσθέτει µε νόηµα: «∆εν νοµίζω να µας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 µήνες νωρίτερα».

Επειδή, δεν σας κρύβω, µου προξένησε µια σχετική εντύπωση η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, άρχισα να τηλεφωνώ δεξιά κι αριστερά µήπως και µάθω κάτι παραπάνω. Οταν γυρίζεις, µυρίζεις, που λένε και στο χωριό µου. Εµαθα λοιπόν ότι αυτά που είπε ο Οικονόµου δεν τα κατέβασε από την κούτρα του, αλλά προηγουµένως είχε συνεννοηθεί µε τον πρόεδρο Μητσοτάκη.

Επειδή, όπως και να το κάνουµε, έχουν «µυρίσει» (αν δεν έχουν ήδη βρωµίσει) εκλογές, σπεύδω να αποκωδικοποιήσω τα όσα είπε (την Παρασκευή) η «φωνή του κυρίου».

Τον Μάιο

Εχουµε και λέµε λοιπόν. Ο πρωθυπουργός θα προτιµούσε να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές κάπου εκεί στον Μάιο. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για τον ίδιο. Ωστόσο, επειδή έρχονται γιορτές και θα ανέβει σε κάνα βουνό (εκεί αποφασίζει), δεν αποκλείω (απεναντίας, το θεωρώ πιθανόν) να αιφνιδιάσει µε κάλπες προς τα τέλη Ιανουαρίου, άντε στα µέσα Φεβρουαρίου.

Βλέπετε, οι πρόωρες κάλπες και γενικώς η προκήρυξη των εκλογών εµπεριέχουν και το στοιχείο του αιφνιδιασµού. Αντιλαµβάνεστε λοιπόν ότι θα ήταν δύσκολο να βγει ο Οικονόµου και να µας πει πότε σκοπεύει να µας αιφνιδιάσει ο Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Δεκεμβρίου 2022.