Το πατατράκ που υπέστη τον Μάιο του 2019 στις αυτοδιοικητικές εκλογές προσπαθεί να αποσοβήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, οι κακές επιλογές προσώπων οδήγησαν το κόμμα να ψάχνει να βρει δικούς του δημάρχους και να μη βρίσκει. Για ένα κόμμα που σε έναν μήνα θα έπαιρνε στις εθνικές κάλπες το 31,5%, το λες και... κατόρθωμα!

Το έργο το είδαμε και στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές σε τρεις δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ΝεάποληςΣυκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων-Μενεμένης) και σχεδόν στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, όμως δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν δήμαρχο στους 14 δήμους του νομού.

Τέσσερα χρόνια μετά, πολλά συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθει τα ίδια. Κι αυτό γιατί ούτε σήμερα εμφανίζονται στελέχη που κάνουν «γκελ» στην κοινωνία και μπορεί να κερδίσουν. Το είπε με τον δικό του τρόπο και ο υπεύθυνος των αυτοδιοικητικών εκλογών, Χρήστος Σπίρτζης, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Α’ Θεσσαλονίκης. Όταν η συζήτηση έφτασε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο πρώην υπουργός ζήτησε από τα στελέχη να βρουν πρόσωπα με απήχηση στην κοινωνία, που να μπορούν να κερδίσουν. Μόνο που αυτά δεν υπάρχουν. Και έτσι, είναι πολύ πιθανό να μπει σε εφαρμογή το plan Β.

Tι λέει αυτό; Στήριξη σε ισχυρούς δημάρχους από άλλους χώρους, αρκεί να μην υποστηριχθούν από τη Ν.Δ. Για τον σκοπό αυτόν, υπάρχουν σοβαρές σκέψεις να υποστηριχθεί στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ο «πράσινος» Σίμος Δανιηλίδης και στη Θέρμη ο επίσης «πράσινος» Θόδωρος Παπαδόπουλος, με τον οποίο ο Σωκράτης Φάμελλος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, καθώς διετέλεσε αντιδήμαρχός του, ενώ σε περιοχές με πολυδιάσπαση του «γαλάζιου» χώρου, όπως είναι στους Δήμους Παύλου Μελά και Κορδελιού - Ευόσμου, να υποστηριχθούν οι «αντάρτικες» υποψηφιότητες της Ν.Δ.

Τέλος, σκέψεις για προσέγγιση υπάρχουν και στην Καλαμαριά, όπου ακόμη το τοπίο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποσαφηνιστεί, καθώς καταγράφονται ήδη τρεις «πράσινες» υποψηφιότητες, ενώ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το θέμα αναμένεται να το χειριστεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αναζητώντας πρόσωπο που θα σταθεί απέναντι στον σημερινό δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, και που μπορεί να προέρχεται από την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 10/12